Arta și cultura sunt sărbătorite în Roman și încă 8 orașe între 5 – 9 august / Începe IDEO IDEIS #15!

Mâine începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Roman și încă 8 orașe din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Câmpina, Sibiu și Timișoara. Alexandria rămâne inima festivalului, locul unde se vor desfășura câteva dintre cele mai îndrăgite evenimente cu care festivalul și-a obișnuit publicul, în timp ce în celelalte orașe trupele de teatru tânăr vor întâmpina pentru prima oară capsulele IDEO IDEIS pentru 5 zile de Ateliere de Teatru și Măiestrie, precum și întâlniri cu mentorii. O parte din evenimentele din Alexandria se vor transmite LIVE pe o platformă dedicată. Programul complet: http://editia15.ideoideis.ro

Ediția aniversară IDEO IDEIS va debuta cu o Festivitate de Deschidere online marți seara, pe 4 august, de la ora 20:00. Noul format al ediției, programul, trupele participante, trainerii și mentorii de anul acesta vor fi prezentați de actorul Mircea Postelnicu, iar la final echipa festivalului se va alătura pentru a povesti din culisele a 15 ani de IDEO. 

În Alexandria va avea loc o serie de evenimente stradale care fac parte din inițiativa festivalului de a schimba imaginea orașului și de a pune bazele unei educații de tip artistic într-un loc în care arta ajunge încă foarte greu – concert itinerant de cvartet de coarde, picturi pe ziduri și expunerea unei instalații de artă (LYRATA, semnată de Andrei Arion).

Printre cele mai așteptate momente din cadrul festivalului se numără Seara Povestitorilor cu Maurice Munteanu, Gojira și Florin Ristei, discuțiile inspiraționale din cadrul celor două masterclass-uri moderate de Alexandru Ion, Biblioteca din Alexandria – spectacol de teatru comunitar scris și regizat de Bogdan Georgescu, precum și două spectacole de teatru audio în distribuția cărora se regăsesc doar alumni IDEO, toate putând fi văzute și ascultate în transmisiunile LIVE de pe platforma dedicată.

Mircea Postelnicu va modera în fiecare seară, de la 22:00, un podcast care îi va trece pe ascultători într-un mod autentic prin istoria celor 14 ediții de IDEO IDEIS și a celor mai interesante povești și personaje care au trecut pragul festivalului de teatru tânăr. Alături de el, seară de seară, vor fi invitați speciali, toți parte a familiei IDEO – câștigători ai primelor ediții, traineri și mentori, membrii din echipa originală a festivalului și mulți alții care au jucat un rol important în istoria festivalului.

Festivitatea de închidere a celei de-a 15-a ediții IDEO IDEIS se va desfășura tot online, duminică 9 august, de la ora 23:00, cu un super DJ-set ținut de prieteni și organizatori IDEO și un joc de leapșa online în care trupele participante din fiecare oraș vor putea intra în dialog.

Întâlnirea IDEO IDEIS cu fiecare din cele 9 orașe va fi documentată și comunicată de mini-redacțiile COLAJ, formate din adolescenți din fiecare comunitate, coordonați de Iulia Dromereschi, în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare comunitară propus de festival, în parteneriat cu AIVImedia.hub.

În Roman, atelierele coordonate de trainerii Iulia Samson (teatru tânăr) și Cristian Pascariu (film), precum și întâlnirile de mentorat cu actrița Mirela Zeța vor fi văzute prin lentila fotografului Alexandra Iftime.

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea la ateliere și evenimente vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata desfășurării. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C.

1 thought on “Arta și cultura sunt sărbătorite în Roman și încă 8 orașe între 5 – 9 august / Începe IDEO IDEIS #15!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.