Dental Alliance

July 23, 2024

Avertizare meteo: Cod galben de furtuni, cu descărcări electrice și rafale de vânt. Cod portocaliu de caniculă

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineață, mai mute avertizări cod portocaliu de caniculă, dar și cod galben de furtuni.

Meteorologii anunță că, pe parcursul zilei de luni sunt așteptate în unele zone din țară furtuni, cu descărcări electrice și intensificări ale vântului.

De asemenea, intră în vigoare și un cod portocaliu de caniculă, cu disconfort termic accentuat.

Cod galben de furtuni

În intervalul 17 iulie, ora 15:00 – 18 iulie, ora 06:00, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial.

harta 1

În intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți (17/18 iulie) și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

Cod portocaliu și galben de caniculă

Luni (17 iulie), în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica.

harta meteo 2

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

Marți, 18 iulie, valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul și local în vestul și centrul teritoriului. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală  (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade.

COD PORTOCALIU – val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic  accentuat

De asemenea, marți, 18 iulie 2023, în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei valul de căldură va persista și va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat.

harta meteo 3

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, local, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.