Dental Alliance

July 24, 2024

Bogdan Dumea: Unirea Basarabiei cu România, primul pas din procesul istoric de formare a României Moderne.

0
YRY Residence

Go Padel Roman

La 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării a votat în unanimitate independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti, iar la 27 martie, Sfatul Ţării a votat unirea cu România. Actul Unirii Basarabiei cu România a fost recunoscut de regele Ferdinand al României prin Decretul regal nr. 842 din 9/22 aprilie 1918. La 29 decembrie 1919, Adunarea Deputaților și Senatul României au votat legea prin care se ratifica Unirea Basarabiei cu patria mamă conform Declarației adoptate de Sfatul Țării la 27 martie 1918.
Basarabia în perioada interbelică a făcut pași importanți în dezvoltarea învăţământului, literaturii, artelor, presei, ştiinţei. Și astăzi, de ambele părți ale Prutului, oamenii gândesc, simt, vorbesc în aceeași limbă și asigură continuitate spiritului românesc și valorilor autentice născute de veacuri aici.
Recent, prin vocea Parlamentului de la Chișinău, Republica Moldova a dovedit curajul de a-și exprima cu tărie interesul unui parcurs european și a legăturilor istorice cu România. Expresia „frații în veci vor fi frați” este pe deplin justificată, iar limba română este din nou limbă oficială a fraților aflați de o parte și alta a Prutului. Este limba care ne leagă istoria, tradițiile și credința.
De aceea sprijinirea Republicii Moldova, în toate aspectele posibile: culturale, lingvistice, economice, educaționale, pentru consolidarea democrației și mai ales pentru atingerea obiectivului strategic, acceptarea și integrarea în Uniunea Europeană, a fost, este și va fi o misiune de onoare a României. În acest context, PSD susține orice demers prin care România se va asigura că niciun efort nu este prea mare pentru a preveni sau a contracara revenirea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.