November 30, 2021

Bogdan Roman (ÎPM), semnal de alarmă: toaletarea excesivă predispune arborii la îmbolnăvire și, apoi, la moarte

Standardul UE este de 26 mp spatiu verde/ cap de locuitor. Putem sti cati mai avem la Roman? Includem aici si cimitirele? Si padurile de la periferie care nu prea mai sunt?

Poluarea duce la boli grave, iar in timpul pandemiei mortalitatea este mult mai mare in orasele poluate. Echipa de toaletare trebuie sa fie insotita de un inginer horticultor/peisagist/silvic. Se efectueaza cu instrumente speciale, nu cu drujba. Avizul de toaletare trebuie publicat pe site-ul primariei.

Nu este legal sa toaletezi mai mult de 2m din varful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potentialul folar al unui arbore matur, pastrand o coroana echilibrata. Acest gen de tratament aplicat copacilor il predispune imbolnavirii, atacurilor de insecte si ciuperci, putrezirii si uscarii sau cresterii necontrolate. Astfel ca se creeaza conditiile ca in 2-3 ani interventia angajatilor sa fie necesara, de data aceasta pentru a indeparta complet arborii.

Unii cetateni vor fi multumiti ca vor avea mai mult spatiu pentru parcari. Insa aerul curat, umbra in zilele toride, bucuria de a vedea copaci verzi in jur, nu pot avea inlocuitori.

In calitate de cetatean poti face urmatoarele demersuri:
– Contactarea Politiei Locale la numarul 0233.740.710 sau 0233 984
– Informati Garda de Mediu 0233 218 964
– Apelati 112 si cereti Politiei sa trimita un echipaj pentru verificarea documentelor de transport material lemnos;
– Sunati la Garda Forestiera pentru taierile de arbori din parcuri si transport material lemnos fara documente;
– Verificati numarul autovehiculului care transporta lemnul pe inspectorulpadurii.ro.
– Cereti presedintelui asociatiei de locatari s ava anunte atunci cand urmeaza sa faca sesizari privind necesitatea toaletarii sau taierii de arbori (chiar si daca invoca siguranta cetatenilor). Fotografiati arborii propusi pentru curatare/taieri;
– Solicitati autoritatilor sa replanteze copaci acolo unde au avut loc defrisari, prin alocarea de finantari pentru cheltuieli de regenerare, de la bugetul local.

Bogdan Roman

Consilier Local, IPM

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.