July 26, 2021

Bogdan Roman: La mulți ani, romașcani!

Astăzi e ziua orașului nostru, o zi pe care niciunul dintre noi nu o va uita. Copiii de astăzi le vor povesti copiilor și nepoților lor despre ziua orașului din 2020, când n-au fost petreceri, parade, ci au trebuit să stea izolați acasă.
Peste ani de zile, ne vom aminti că atunci când lucrurile au stat cel mai prost, toți am dat ce-a fost mai bun din noi.
O pandemie e ceva ce niciunul dintre noi nu a mai văzut până acum. Se presupune că până la finalul lunii vom avea măcar zeci, dacă nu sute de cazuri la Roman. Este posibil ca fiecare dintre noi să aibă măcar o rudă sau un prieten afectat în mod direct. Și din păcate, da, mai mulți oameni vor muri din această cauză.
Cu toții dorim să știm când se termină. Adevărul e că nimeni nu știe încă. Nu putem opri virusul, dar lucrând împreună, putem să-l încetinim și să-l izolăm.
Știu cât de dificil este să stai separat de cei dragi. Eu însumi trăiesc asta acum. Și bunici care vor să-și strângă în brațe nepoții. Problema este că doar prin distanța fizică limităm răspândirea virusului. Tehnologia poate ajuta aici. Apeluri telefonice, skype sau videocall, sau altă variantă avută la îndemână. Sunați-vă părinții și bunicii și asigurați-i că vă veți vedea în curând.
🔷Tinerilor. Acum avem ocazia să ne trezim spiritul civic. Sunați-vă vecinii, prietenii și rudele. Oferiți-vă ajutorul, pentru că acum este nevoie cu adevărat. Asigurați-vă că cei care locuiesc singuri, nu-s abandonați singuri.
🔷Elevilor. Probabil sunteți deja plictisiți de stat acasă. Vreți să vă revedeți colegii. Dar mi-e teamă că va trebui să mai așteptăm o perioadă. Se poate să vă amintiți că perioada aceasta este dură și pentru părinții voștri. Prin urmare, vă rog întrebați-vă părinții macar o dată pe zi, ce puteți face pentru a-i ajuta. Țineți-vă de materia școlară și sunați-vă bunicii.
🔷Personalului medical. Probabil vă înspăimântă precedentele din China și Italia. Cu siguranță vă gândiți la sănătatea voastră și a familiilor dvs. Însă sunt sigur că echipamentele medicale, deși întârziate, vor apărea. Până atunci sper ca împreună cu alți oameni de bine să vă sprijinim cât putem. Voi sunteți eroii nostri.
🔷Profesorilor. Vedem că încercați din răsputeri să găsiți modalitati de învățare și de a aduce plus-valoare elevilor, în timpuri fără precedent.
🔷Poliției și celorlalte instituții de siguranță. Celor care munciți zi și noapte pentru a ține sub control potențiale focare, expunându-vă pe voi înșivă.
🔷Funcționarilor din administrația locală, celor care asigurați suportul unităților medicale, prin “înarmarea” cu aparatura medicală și echipamente de protecție.
🔷Șoferilor care traversați țara sau continentul pentru a ne asigura alimentele și bunurile de care avem nevoie.
🔷Personalului din domeniul alimentar, pentru că faceți eforturi continue de fi activi, cu presiunea de a vă expune riscurilor.
🔷Jurnaliștilor și oamenilor care țineți mijloacele de informare și de educare active.
Tuturor, vă mulțumesc!
Teama simțită zilele astea va părea doar un vis urât. Teama în sine este un virus. În fața căruia izbândim doar împreună.
La mulți ani, romașcani!
Bogdan Roman

Consilier Local, Împreuna Pentru Moldova

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.