Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

BOR cere modificarea legii privind înmormântarea persoanelor decedate de COVID

0

Modificarea legii referitoare la înmormântarea persoanelor decedate de Covid-19 a devenit „imperios necesară”, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii şi a necunoscutului care o însoţea, o lege care prin urmările ei directe afectează şi azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedaţi de Covid-19, care nu-i pot înmormânta pe aceştia demn şi conform tradiţiei religioase în care s-au născut, a devenit imperios necesară”, a transmis Bănescu într-o declaraţie remisă presei, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, reprezentanţii cultelor religioase din România au solicitat modificarea acestei legi „excesive” şi au purtat recent un dialog „fertil” cu autorităţile competente în acest sens.

„Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înţeles necesitatea modificării. Prelungirea aşteptării ei devine dureroasă şi nu mai are în acest moment o raţiune suficientă.

Umanitatea şi demnitatea sunt raţiunile care trebuie să aibă şi acum ultimul cuvânt”, a adăugat Vasile Bănescu.

Care sunt regulile în prezent

În prezent, este în vigoare un protocol care prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.

,,În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase”, se arată în Ordinul 570, publicat în Monitorul Oficial.

Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli.

„Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului 570.

Protocolul stabilește și ce au de făcut rudele celor care mor de COVID-19.

Potrivit Protocolului, echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă. Au nevoie de un halat de unică folosinţă, de o mască facială, botoşei şi mănuşi.

Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie. În caz de identificare pozitivă vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special.

În Protocol mai scrie că înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Familia sau reprezentanţii autorităţilor publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul.

Nu în ultimul rând, în Ordinul 570 scrie clar că se pot face autopsii medico-legale numai în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, însă, doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.

Sursă: Agerpres, RFI

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.