Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Campanie pentru prevenirea infracțiunile comise prin sisteme informatice

0

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Neamț au lansat o campanie pentru prevenirea infracțiunile comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice – Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Obiectivul principal al campaniei este acela de a sensibiliza, de a schimba comportamentul și de a oferi resurse despre cum oamenii se pot proteja în mediul online, subliniindu-se pași simpli care pot fi făcuți pentru protejarea datelor personale, financiare și profesionale.

În ultima perioadă, factorii care favorizează tot mai mult criminalitatea informatică sunt:  dezvoltarea rapidă a rețelei de internet din România, tot mai mulți utilizatori de laptop-uri, smartphone-uri, tablete, conectate la internet, creșterea numărului de societăți comerciale care își desfășoară activitatea economică în mediul online și relaționează astfel cu firmele partenere.

La acestea, se adaugă și răspândirea rețelelor de socializare, inclusiv în rândul minorilor și a persoanelor în vârstă, și utilizarea serviciilor de comunicații prin internet de către tot mai mulți oameni.

Dependența, din ce în ce mai accentuată, a agenților economici, a instituțiilor publice și chiar a utilizatorilor individuali de sistemele informatice, pentru gestionarea resurselor, face ca aceștia să fie mai vulnerabili la influența pe care o poate avea criminalitatea informatică.

Astfel, utilizarea sistemelor informatice nu a constituit o atracție doar pentru cei interesați de dezvoltare, ci și pentru cei care au văzut, în exploatarea tehnologiei moderne, un mod de a dobândi beneficii ilicite importante.

Criminalitatea informatică din România se manifestă sub forma criminalității mărunte, orientată spre obținerea de bani, dar în special sub forma grupărilor organizate transnaționale, specializate în infracțiuni informatice, a căror activitate  infracțională este organizată, aparent, după un model de business legal.

Astfel, pe parcursul derulării campaniei, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț va prezenta câteva dintre modalitățile de fraude ce pot apărea în mediul online, pentru a vă fi ușor să le identificați și să vă feriți de ele.

Cu toții trebuie să acordăm atenție când plătim online, la achiziționarea de bunuri și servicii.

Campania a debutat astăzi, 9 octombrie, cu prezentarea uneia dintre cele mai întâlnite fraude informatice din mediul on-line și cum poate fi aceasta evitată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.