Când mă pot pensiona: Cum îți calculezi data de la care poți beneficia de pensie anticipată sau pensie la limita de vârstă
Vârstele standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcţie de sexul, luna şi anul naşterii persoanei.
Acestea sunt detaliate în Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010. Vârsta de pensionare ar putea fi modificată în România, dar până atunci, puteți afla la ce vârstă vă puteți pensiona anticipat sau la termen, grație unei aplicații disponibile online.
Reamintim că vârsta de pensionare a fost redusă pentru cetățenii din 115 localități din România.
Portalul Casei Naționale de Pensii dispune de o aplicaţia „Când mă pot pensiona?” care oferă date cu caracter informativ cu privire la data pensionării.
Aplicația poate fi accesată AICI.
Pentru a afla data la care vă puteți pensiona, este nevoie să introduceți data nașterii și codul generat automat pe pagină.
Apoi să dați click pe ”Calculează”. În partea de jos a aplicației va apărea un tabel în care veți regăsi datele la care puteți beneficia de pensie anticipată, pensie la limita de vârstă și pensie parțial anticipată.
Exemplu de calcul a datei de pensionare
De exemplu, o persoană născută 1980, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani, poate ieși la pensie la limită de vârstă în anul 2045.
Calculul de mai sus este valabil în stiuația legilor actuale. Reamintim că la nivel înalt se discută modificarea vârstei de pensionare.
Spre exemplu, vârsta standard de pensionare pentru femei este în prezent de 61 de ani și 6 luni dar va crește treptat până la 65 de ani.
Creşterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030, este anunțul ministrului Muncii, făcut în urmă cu câteva luni.
Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
Cum poți afla online vechimea în muncă
Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.
Odată creat contul, poţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală.
Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP AICI, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online AICI care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.
Cât costă 6 ani de vechime în muncă
Pentru acești 6 ani se vor achita aproape 46.000 de lei. Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.
Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.