CARAVANA AJOFM ÎN SPRIJINUL ȘOMERILOR
Conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Neamț (AJOFM) și-a propus ca, odată cu modificarea legislației referitoare la șomaj, să organizeze la fiecare șase luni caravane în mediul rural, în localitățile care au înregistrat cea mai mare rată a șomajului. La Roman există în evidența Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă un total de 547 șomeri, dintre care 252 sunt femei. În zona Roman sînt înregistrați 4.035 șomeri din care 1.438 femei. șomeri indemnizați sînt 706. Ponderea este de 3,26%. Ca și comune cu un nivel mai ridicat al șomajului conducerea AJOFM a menționat: Boghicea, Oniceni și Văleni. La polul opus comunele cu cele mai mici ponderi ale șomajului sînt: Cordun, Gherăești si Sagna.
În baza unui grafic, o dată la șase luni, reprezentanții AJOFM vor merge cu aceste caravane în mediul rural, pentru a discuta cu toți șomerii înscriși, indemnizați sau neindemnizați. În baza acestor discuții, va fi adaptată și oferta de măsuri active de combatere a șomajului. Șomeriii care se încadrează minim trei luni vor primi o primă de activare în valoare de 500 lei. Pentru anumite comune din planul de mobilitate, se acordă și acele facilități, prin care se decontează naveta de la domiciliu la locul de muncă. Angajatorii vor primi anumite subvenții. Tot pe partea de măsuri active, AJOFM are în curs dosare de autorizare pe domeniul agricol, unde vor fi calificați muncitori în cultura plantelor și zootehnie.
În funcție de situația economică reală a fiecărei localități, AJOFM va demara cursuri de reconversie profesională sau calificare, în meserii ce țin de domeniul agricol. cultura plantelor sau îngrijitori în zootehnie. Se speră ca, în felul acesta, să fie activați mai ales beneficiarii Legii 416 a venitului minim garantat, cărora li se oferă șansa de a munci și a obține venituri corespunzătoare, pentru a nu mai sta cu mîna întinsă la stat, după ajutorul social.