April 11, 2021

Care este durata de viață a vaccinului împotriva COVID-19 și cât timp rezistă la temperatura camerei

Medicul epidemiolog Valeriu Gheorghiță a declarat sâmbată, 26 decembrie, la Institutul Cantacuzino unde au fost primite primele 10.000 de doze de vaccin că acesta are o durată de viață de 120 de ore, sau cinci zile, la o tempratură de 2 – 8 grade, odată ce este scos din frigiderele speciale unde este păstrat la temperaturi între -60 și -90 de grade Celsius.

 

„Vaccinul se stochează pe o perioadă de 6 luni între o temperatură de -60 … -90 de grade. După ce este scos de la această temperatură și ajunge la temperatura de +2 … +8 grade are o stabilitate de 120 de ore ceea ce înseamnă circa 5 zile. Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore.

Ajunge la centrul de vaccinare, este pus în refrigerator cu monitorizarea permanentă a temperaturii în care să se facă dovada oricând că au fost respectate condițiile de transport și în mod deosebit de temperatură.

După ce un flacon este scos la temperatura camerei el are o stabilitate de 6 ore. Într-un flacon sunt 5 doze”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.