July 25, 2021

Ce are de ascuns Consiliul Local Trifești? Presa a fost dată afară din ședință, prin votul majoritar al consilierilor PNL

Astăzi, 31 martie 2021, la sediul Primăriei Trifești s-a desfășurat ședința de Consiliu Local, având pe ordinea de zi mai multe proiecte de interes public, care însă, au trecut pe locul doi, în spatele orgoliilor politice. Astfel, partidele au sărit unul la gâtul celuilalt (PNL vs USR) legat de prezența operatorului roman24 în sala de Ședințe.

Ca fapt divers, Consiliile Locale și-au făcut o datorie de onoare de a INVITA presa, pentru a asigura populația de acea ”transparență decizională” pe baza căreia multe scaune de primar au fost ocupate de actualii edili.

Singurul caz în care presa a fost exclusă de la ședință a fost în comuna Trifești. Motivul invocat a fost că ”presa ar trebui să ceară acordul președintelui de ședință pentru înregistrarea ședințelor”, deși pe situl Primăriei există o INVITAȚIE pentru cetățeni de a participa la acest gen de eveniment.

Ce spune Juristul Presei, legat de această decizie?

”Legea care reglementează protecția datelor cu caracter personal prevede că, în cazurile în care prelucrarea datelor este necesară pentru executarea unor sarcini de interes public, consimțământul subiectului datelor cu caracter personal nu trebuie cerut.

[…]

Reamintim că, în virtutea legii, mass-media are sarcina să informeze societatea asupra problemelor de interes public şi să efectueze, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice pe probleme de interes public[4]. Ședințele consiliului local, prin definiție, sunt evenimente publice[5] și de interes public, iar autorităților locale și funcționarilor unităților administrativ-teritoriale respective le revene obligația să asigure transparența acestor întruniri.

Prin urmare, având în vedere natura evenimentului înregistrat, precum și natura chestiunilor ce se discută în cadrul ședințelor consiliului local, stabilirea interdicției de înregistrare video/audio, sub pretextul încălcării legislației privind protecția datelor cu caracter personal, este neîntemeiată și inadmisibilă.”

Să traducem și pe înțelesul consilierilor locali PNL ai Comunei Trifești: ceea ce au făcut ei astăzi, în ședința de Consiliu Local reprezintă o încălcare a dreptului accesului cetățenilor la informație și lasă loc interpretărilor.

Conform legii, reprezentanților instituției le revine OBLIGAȚIA de a face ce trebuia săfacem noi, dar am fost opriți. Desigur, conform unei legi din 2003, președintele de ședință are dreptul să evacueze orice persoană care perturbă buna desfășurare a ședințelor de Consiliu Local, drept de care acesta s-a folosit din plin, supunând la vot înregistrarea ședinței. Cum majoritatea consilierilor locali au votat ”pentru” interzicerea înregistrării, operatorul roman24 a oprit camera, cu speranța că cetățenii comunei Trifești vor fi… cumva… informați despre ce anume s-a discutat astăzi în Consiliul Local.

Dar, conform aceleiași legi adică ”LEGE nr. 52 din 21 ianuarie 2003 (*republicată*)” ”(4) Ordinea de precădere nu poate limita accesul mass-mediei la ședințele publice.

Tinând cont de toate ecestea, dar și de faptul că majoritatea consilierilor au votat PENTRU neînregistrarea ședinței, nu putem decât să ne întrebăm: Ce are de ascuns majoritatea PNL din Consiliul Local Trifești?

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.