CE E MAI IMPORTANT: CETĂȚEANUL SAU BUGETUL?- editorial
San Marco Roman

July 14, 2020

CE E MAI IMPORTANT: CETĂȚEANUL SAU BUGETUL?- editorial

fereastra1

Puteți spune că ne-am speriat degeaba, că nici măcar nu a nins serios, că e vina șoferilor, pentru că nu s-au pregătit pentru iarnă, dar concluzia nu poate fi decât una: anume că, indiferent de condițiile meteo, toate plățile pe care, ca cetățeni le facem, către stat sau autoritățile locale, ar trebui puse la treabă.

Un fulg, dacă a căzut, el ar trebui îndepărtat, pentru că, pe primul loc trebuie să fie interesul cetățeanului. Daca se formează un singur troian de zăpadă, el trebuie luat de acolo, mai ales dacă încurcă, pentru că pe primul loc trebuie să fie interesul cetățeanului. Cel puțin așa văd eu problema.

Așa cum ar trebui să fie cu canalizarea care nu face față volumului de apă. Sau cu întreruperile furnizării de apă potabilă, gaz sau energie electrică. Pe primul loc ar trebui să fie interesul cetățeanului, nu interesul bugetului local.

Da, a nins, e normal să se întâmple așa iarna. De milioane de ani, uimitor, iarna ninge. Dar există o vorbă la români, care spune că înțeleptul își face vara sanie și iarna, car. Iar interesul cetățeanului ar fi fost ca, pe timul verii, sau măcar al toamnei, sau chiar în ceasul al doisprezecelea, cineva să ia decizia preventivă de a fi pregătit.

Da, a nins o singură zi. Da, o zi, poate nu e un capăt de țară. Așa e, dar în această zi, pe străzi a fost haos total. În această singură zi, interesul cetățeanului a valorat exact zero. A primat interesul bugetului local, de care se pare, nu ne putem atinge. Acel surplus venit din majorarea taxelor și impozitelor, acei bani din parcările cu plată, acei bani care nu se mai cheltuie pe sportul local de performanță, totți acești bani nu au fost redistribuiți pentru interesul cetățeanului, exact atunci când a fost nevoie de ei.

Recunosc, poate părea o muncă și o cheltuială inutilă, să cureți zăpada în față, doar ca să se aștearnă alta, în spate. Dar pentru câteva ore măcar, cetățenii Romanului ar fi putut circula, pe stradă și pe trotuare, în condiții bune. Și, la urma urmei, dacă obligația noastră, ca romașcani este – sub amenințarea amenzilor – să curățăm în fața scării sau a magazinului, indiferent că ninge sau s-a oprit, nu ar trebui să existe și obligația Primăriei de a face exact același lucru, pe tarlaua pe care o are în administrație?

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.