Dental Alliance

Alegeri 2024

November 24, 2024

Ce sancțiuni riști dacă urci băut la volan. Pedepse în funcție de alcoolemie

0

Șoferii din România trebuie să știe ce sancțiuni riscă, dacă se urcă băuți la volan. După cum se știe, în România nu este acceptat sub nicio formă alcoolul la șoferii aflați în trafic. Dacă unele țări permit ca șoferii să poată bea o bere, în România este toleranță zero.

Ce sancțiuni riști dacă de urci băut la volan

Așadar, șoferii români trebuie să știe ce riscă în cazul în care se urcă băuți la volan. Pe lângă faptul că pot provoca accidente grave și își pot pierde viața, în cazul în care sunt trași pe dreapta de Poliția Rutieră, iar agenții constată că aceștia au consumat alcool, sunt consecințe destul de grave. Ceea ce face diferența dintre o simplă sancțiune, plus ridicarea permisului, și infracțiune este îmbibația de alcool din sânge.

Dacă conduci cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de contravenție, iar dacă conduci cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de dosar penal, deoarece fapta constituie deja infracțiune.

Ce sanctiuni risti daca de urci baut la volan. Pedepse in functie de alcoolemie
Ce sanctiuni risti daca de urci baut la volan. Pedepse in functie de alcoolemie

Nivelul îmbibației alcoolice din sânge face diferența

Potrivit avocaților avoalcool.ro, dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice și fapta constituie contravenție, este important să cunoști faptul că nivelul îmbibației alcoolice îți poate aduce o amendă într-un cuantum mai mic sau mai mare ori avertisment. Dacă fapta constituie infracțiune, în funcție de nivelul îmbibației alcoolice poți obține o pedeapsă mai redusă.

Potrivit art. 102, alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă 145 de lei. Mai exact, amenda este curprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei. Dacă ai un nivel de îmbibație alcoolică foarte mic, legea îi permite agentului de poliție să individualizeze în mod concret sancțiunea, astfel încât îți poate acorda amendă în cuantumul minim ori chiar sancțiunea avertismentului. Dacă consideră necesar, agentul îți poate ridica permisul de conducere pentru următoarele 90 de zile.

Închisoare de la 1, la 5 ani

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”.

În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale sau pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an și aplicarea pedepsei închisorii pe durata maximă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.