CICĂ PĂRĂSIREA ȚĂRII NU E O SOLUȚIE… – editorial
Într-un mesaj adresat tinerilor, președintele României spune că “părăsirea țării nu este o soluție”. Președintele unei țări din care, în fiecare oră pleacă 9 oameni. Țara cu a doua cea mai mare rată de migrație, după Siria!
Auzi? Părăsirea țării nu e o soluție. Părerea asta am auzit-o și de la alte persoane, în majoritatea lor, vârstnice. Persoane care au trăit mai bine, sau mai rău, dar care se află în stadiul în care, lunar, primesc niște bani. Tinerii, pe de altă parte, nu prea împărtășesc această opinie.
Și de ce ar face-o? Am stat de vorbă cu tineri din mai multe orașe, ca să nu fiu 100% romașcan. Pentru un trai decent, un tânăr necăsătorit care nu dorește să locuiască cu părinții, are nevoie de cel puțin 2.500 de lei, lunar. În care intră, evident, o chirie. În Roman, o chirie la un apartament cu 2 camere se duce și până la 350 de euro. Chirie care, în alte orașe – cu posibilități mult mai multe – e ceva normal. Dar în Roman, poți găsi chiar și cu 100 de euro, depinde de zonă. Și nici măcar acesta sută nu e o problemă ci acele luni pe care trebuie să le plătești în avans, ca garanție. Așadar, un tânăr trebuie să aibă, în mână, de la bun început, un sac de bani.
Pe urmă, pentru că există un “pe urmă”, vin celelalte cheltuieli. Cu care, dacă e cumpătat, tânărul ajunge pe la 2.500 de lei. Lunar.
Guvernul, în înțelepciunea lui, a decis un minim pe economie. Evident, asta nu înseamnă un minim obligatoriu, salariile se negociază si nu sunt bătute în cuie. Dar nici un patron întreg la minte nu va plăti mai mult decât e obligat. Tot Guvernul a stabilit un impozit pe salarii, în loc să dea banii în mână angajatului, care oricum îî va cheltui in Romania, bani care ar ajunge, inevitabil, tot în bugetul statului.
Soluția, aparent, nu e plecarea din țară. De ce ți-ai dori să trăiești mai bine? Nu, soluția este să facem parte dintr-un C.A.R. țigănesc, în care 16 milioane de oameni cotizează, ca să trăiască – în condiții fabuloase – câteva mii.
Cristian Foghel
editorialist
Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.
Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!