San Marco Roman

San Marco Roman

Fri. Jan 24th, 2020

PE-AL NOSTRU STEAG E SCRIS… CUVÂNTUL “INCAPABIL” – editorial

Ar fi trebuit să încep cu “vin ai noștri, pleacă-ai noștri…”, dacă tot a acceptat Abramburica să se sacrifice (pe ea și pe încă o generație de elevi) pe altarul educației. Am adăugat și generația de elevi pentru că ei, săracii, oricum sunt bulversați de toate schimbările, aproape anuale, dacă nu chiar de două ori pe an, din programa școlară.

Acum, la revenirea Ecaterinei Andronescu în fruntea Educației, dumnezeu cu mila, cine știe ce schimbări mai visează noaptea și le pune în practică ziua… Capul Ministerului Educației a rămas, deja, cunoscut în istorie ca persoana care a terminat învățământul profesional, motiv pentru care nu găsești un om pregătit temeinic nici să dai cu dinamită! Uimitor, pentru că românii se pricep la aproape orice, e de ajuns să aibă o șurubelniță și niște bandă scotch…

Europa se uită la noi. Noi ne uităm la Europa. Ne analizăm reciproc. Europa s-a prins deja că stăm prost tare de tot. Noi… nu ne-am prins. Nouă ni se pare că suntem frumoși și deștepți. Europa vede că suntem urâți și proști, dar diplomația nu-i permite să ne-o spună în față. Așa că apelează la Finlanda, care se oferă să ne dea răgazul să devenim și frumoși și deștepți, făcând schimb de locuri cu noi la Președinția Europei.

Dar noi nu suntem doar urâți și prosti. Nu! Mai suntem și fuduli. Avem bube în cap, dar ne mândrim cu ele și le arătăm tuturor ca pe ceva absolut normal și ne mirăm, din tot sufletul, că alții nu au așa ceva. Și cum noi nu ne putem ridica la nivelul altora, o să facem tot posibilul să îi coborâm pe ei la nivelul nostru. Ceea ce ei vor face, pentru că asta e soluția cu proștii pe care nu îi poți evita.

Personal, aș propune montarea de camere video care să transmită live fiecare moment al președinției României pe internet, pentru că ar fi super amuzante discuțiile pe marginea dezoltării infrastructurii europene, prezidate de-o țară care, cu chiu cu vai, și-a făcut câțiva kilometri de autostradă.  Sau despre sistemele de comerț, despre combaterea corupției sau, mai bine, discuții pe marginea justiției. Mai ales că Europa deja ne-a arătat cartonașul galben. De câteva ori…

Aștept falimentarea Europei, ori excluderea României, una din două. La ce reprezentanți capabili avem, poate chiar ambele.

Câtă încredere aveți că oamenii ăștia ne vor face de toată bafta?

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.