June 16, 2021

Cod PORTOCALIU de vânt pentru jumătate din Neamț

Meteorologii au emis, joi dimineața, avertizări cod portocaliu de vânt pentru cinci județe din zona Moldovei, iar majoritatea celor din centrul și vestul țării sunt sub cod galben de vânt.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), local în Carpații Orientali, în general la peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susținute cu rafale ce vor depăși 120 – 130 km/h viscolind zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Este vorba de județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și Buzău.

Codul portocaliu intră în vigoare la ora 12.00 și expiră la ora 21.00.

De asemenea, în majoritatea județelor din centrul, vestul și nord-vestul țării este cod galben de vânt, joi, până la ora 21.00.

De la ora 10.00 vântul va avea intensificări temporare în nord-vestul și centrul țării cu viteze de 55- 60 km/h, iar pe arii restrânse 70 – 80 km/h. La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100…110 km/h, spulberând zăpada și determinând diminuarea vizibilității. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40 – 50 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

Codul galben de vânt se va manifesta în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Alba, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș și Arad.

De joi, de la ora 21.00 până vineri dimineața, la ora 6.00 codul galben de vânt se restrânge și rămâne valabil în zone doar în județele Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Bihor, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj și Caraș-Severin.

Aici, în noaptea de joi spre vineri vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu viteze mai mari în Carpații de Curbură și în Carpații Meridionali, unde rafalele vor atinge 70 – 80 km/h, iar pe creste 90 – 110 km/h.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.