Leonard Achiriloaei : CODUL ROȘU de inundații sub care se află județele Timiș și Caraș-Severin, a determinat depășirea cotelor de pericol pe mai multe sectoare ale râurilor Bega,Timiș, Caraș și afluenților acestora

CODUL ROȘU de inundații sub care se află județele Timiș și Caraș-Severin astăzi,a determinat depășirea cotelor de pericol pe mai multe sectoare ale râurilor Bega, Timiș,Caraș și afluenților acestora.

Am fost în teren alături de Ministrul Afecerilor Interne,domnul Marcel Vela și directorul general al Administrației Naționale Apele Române domnul Ervin Molnar,pentru coordonarea acțiunilor și stabilirea demersurilor imediate alături de echipele locale deja implicate in operațiunile de intervenție operativă.

În ultimele trei zile, s-au înregistrat precipitații cumulate 150 l/mp – 170l/mp care au condus la formarea unei viituri istorice pe râul Timiș și afluenți Bistra și Pogăniș.

Situația cea mai gravă o avem, în momentul de față, în județul Timiș, unde s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005, iar un dig situat în aval de Lugoj s-a rupt.

Vestea bună este că, în acest moment, cotele sunt în scădere, iar apa care se scurge prin breșele din dig ajunge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități, diminuându-se astfel riscul să avem inundații în municipiul Lugoj.

Pentru limitarea efectelor infiltrațiilor la dig pe raza municipiului Lugoj, tot personalul Apele Romane este mobilizat și acționează cu saci și utilaje.

Se fac eforturi pentru menținerea liniei de apărare din aval de localitatea Lugoj.
Preventiv au fost evacuate unele obiectivele socio-economice din zonă.
Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Sunt în contact permanent cu experții în gestionarea riscului la inundații din minister și ANAR alflați indispozitiv 24 de ore din 24, alături de IJSU și autoritățile locale,până la normalizarea situației în zonele afectate.

lEONARD ACHIRILAOEI

SECRETAR DE STAT, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.