July 26, 2021

COMUNICAT DE PRESĂ – Situația COVID-19, în județul Neamț. Care sunt recomandările DSP

În perioada 28 august – 4 septembrie au fost raportate 218 cazuri noi și 5 decese (2 femei și 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 59 și 89 de ani).

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare:

 1. În cadrul Clubului de handbal feminin Neamț a fost depistat în ziua de 28 august un focar covid-19. În total sunt infectate 4 sportive. Cele 4 persoane, asimptomatice, au fost internate la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Pentru restul echipei și antrenor a fost instituită carantina la o adresa declarata de ei. Spațiile de cazare, antrenament și vestiarele au fost dezinfectate.
 2. În cadrul Spitalului de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman a fost depistat, în data de 29.08.2020 un focar covid-19. În total sunt infectați 32 de pacienți, care au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Pentru 25 de pacienți a fost instituită măsura de carantină. Pacienții si personalul medico-sanitar sunt supravegheați clinic și epidemiologic.
 3. În cadrul a 2 centre rezidențiale pentru bătrâni din comunele Alexandru cel Bun și Poiana Teiului au fost depistate focare covid-19. În total sunt infectați 20 de beneficiari și 1 salariat. Bătrânii au fost internați la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
 4. În cadrul sectorului economic-administrativ al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au fost depistate 2 focare. În total sunt infectați 8 salariați. Persoanele au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

În prezent, 273 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din județul Neamț. 7 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați 63 suspecți. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 1.547 persoane.

Până în prezent Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 2.160 decizii de carantinare și 479 decizii de prelungire a izolării.

În data de 2 septembrie au fost livrate 3.217.600 de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate, în valoare de 2.450.524,16 lei. Acestea au fost distribuite, prin Direcția de Sănătate Publică, autorităților publice locale din județul Neamț.

În județul Neamț vor primi măști 64.352 de persoane.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 78 din 21.05.2020, beneficiarii sunt:

 1. persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
 2. persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 3. pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
 4. persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Direcția de Sănătate Publică Neamț continuă activitățile specifice de supraveghere a infecției cu covid-19, conform metodologiei:

 • monitorizarea centrelor rezidențiale,
 • anchetele epidemiologice cu depistarea și carantinarea contacților direcți,
 • izolarea persoanelor depistate pozitive.

Pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19) facem următoarele RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă:

 1. Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
 2. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
 3. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
 4. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane. Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
 5. Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane. În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
 6. Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat”. În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină la domiciliu timp de 14 zile. În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în carantină la domiciliu.
 7. Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
 8. Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
 9. Respectați cu strictețe regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.
  • Folosiți masca de protecție.
  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
  • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
 10. Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
  • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
  • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
 11. Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
 12. Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
 13. Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat”, actualizată periodic. În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.
 14. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
 15. Dacă vă aflați în izolare sau carantină la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.