Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Conferinta – Romania in Primul Razboi Mondial – Istorie si Geopolitica

0

În sala de festivități a Consiliului Județean Neamț, vineri, 23 septembrie, de la orele 14, în prezența profesorilor de istorie din județul Neamț și a numeroase personalități politice locale, au demarat activitățile care anticipează Centenarul Marii Uniri, din  2018, manifestare care este parte integrantă a Proiectului ”Memoria identitară în județul Neamț-cercetare istorică asupra războiului de întregire”.

Manifestarea a fost moderată de profesoarele Elena Preda, inspector școlar de istorie și de către Cristina Șoimaru, președinta Asociației Profesorilor de Istorie Neamț. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național de către corala Liceului de Artă ”Victor Brauner”, care a mai avut  și o a doua secvență muzicală pe parcursul manifestării.

Au adresat cuvinte de salut și apreciere a unui asemenea proiect ambițios prefectul județului, Vasile Panait, consilierul personal președintelui, Ionel Arsene, Octavian Bărbuleț, vicepreședintele consiliuluii Județean, Laurențiu Dulamă, inspectorul școlar general, Viorel Stan, inspectorul școlar general adjunct, Ioan Milea, profesorul dr. Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educației  și  Cercetării, Florin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, col.(R) Alexandu Onu, din partea Cultului Eroilor ”Regina Maria”, profesorul  Ion Popescu, de la ”Cultul Eroilor” și șeful Cercului Militar Piatra Neamț, Vasile Bîrnău.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WVP5ndL6VrA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Proiectul a fost susținut financiar de către Consiliul Județean Neamț. Organizatorii au oferit palcheta ”Onoare și recunoștință” Consiliului Județean Neamț, Inspectoratului Școlar Județean, Cultului Eroilor, Complexului Muzeal Județean,  inspectorului general din Ministerul Educației, Doru Dumitrescu.

Partea a doua a manifestării a început cu premierea celor 10 elevi, autori sau coautori ai studiilor publicate în volumul ”Neamțul în războiul de întregire” care au primit câte un premiu de 200 lei, un certificat de autor sau coautor și cărțile publicate ca materializare a proiectului. Cei 10 copii sunt: Corina Mazilu și Cristian Ghiorghiu, de la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, Cleopa Ilie-Liceul Tehnologic Pipirig, Denis Celement, Liceul Tehnologic Oglinzi, Narcisa Bistriceanu, Liceul ”V.Conta” Tg.Neamț, Radu Tigran, Colegiul ”Petru Rareș” Piatra Neamț,, Sorana Dobreanu-Colegiul ”Gheorghe Asachi”, Giorgiana Anton, Colegiul ”Ion Creangă” Târgu Neamț, Florin Baltag- Școala Timișești și Petru Bodron, de la Târgu Neamț, autor al site-ului. A urmat apoi lansarea celor două volume ”Neamțul  în războiul de întregire” și ”Jurnal de război”*1916-1919, de Dumitru Platon. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.