Dental Alliance

May 21, 2025

Consiliul Județean Neamț anunță semnarea contractului de finanțare pentru un nou proiect ce vizează transformarea digitală a 13 biblioteci publice din județ

0

Consiliul Județean Neamț anunță semnarea contractului de finanțare pentru un nou proiect ce vizează transformarea digitală a 13 biblioteci publice din județ. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C7: Transformare digitală, Operațiunea D – Competențe digitale, Capital Uman și utilizarea Internetului, Investiția 17 – Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Apelul nr. 2.

Valoarea totală a proiectului este de 1.716.957,79 lei, din care:

1.420.847,30 lei reprezintă cheltuieli eligibile (echivalentul a 287.504,51 euro, curs InforEuro septembrie 2022);

269.960,99 lei TVA aferentă cheltuielilor eligibile (echivalentul a 54.625,86 euro);

26.149,50 lei cheltuieli neeligibile.

Valoarea cofinanțării este 0 lei. TVA-ul aferent finanțării PNRR este asigurat din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții, conform legislației în vigoare.

Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, în perioada 9 mai 2025 – 30 iunie 2026.

Solicitant: Județul Neamț

Obiectivele proiectului:

1. Modernizarea și extinderea Filialei „Dumitru Almaș” a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț

Filiala din cartierul Dărmănești, Piatra Neamț, va fi transformată într-un hub de dezvoltare a competențelor digitale prin:

  • extinderea clădirii cu un corp nou (parter),
  • modernizarea completă a spațiului existent,
  • eficientizare energetică,
  • dotări cu echipamente digitale.

Scopul declarat al acestui hub este de a încuraja accesul comunității la știință, tehnologie, design și învățare pe tot parcursul vieții.

2. Dotarea cu echipamente digitale a 12 biblioteci comunale

În cadrul proiectului, sunt parteneri 12 unități administrativ-teritoriale din județul Neamț, în bibliotecile cărora se vor realiza dotări: Agapia, Alexandru cel Bun, Borlești, Ceahlău, Dămuc, Doljești, Podoleni, Sagna, Săbăoani, Tazlău, Țibucani și Zănești.

Fiecare bibliotecă parteneră va beneficia de echipamente informatice și software necesare pentru facilitarea accesului la educație digitală.

3. Programe de formare digitală pentru cetățeni

Proiectul prevede organizarea de cursuri gratuite pentru 2.500 de cetățeni din comunități defavorizate, în vederea dezvoltării competențelor digitale de bază: alfabetizare digitală, comunicare online, educație media, creare de conținut digital, securitate online și antreprenoriat digital.

25 de bibliotecari sau angajați ai bibliotecilor din județ vor fi formați ca traineri cu sprijinul Băncii Mondiale, în baza unei curricule agreate. Sesiunile de instruire vor fi susținute în bibliotecile dotate, folosind infrastructura creată în cadrul proiectului.

Prin semnarea acestui nou contract de finanțare, continuăm să aducem în județul Neamț proiecte relevante care contribuie la dezvoltarea durabilă și incluzivă a comunităților. Accesul permanent la educație digitală, mai ales în mediile vulnerabile, este o prioritate. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiecte. Mergem mai departe cu încredere și cu aceeași direcție: investiții care se văd și se simt în viața de zi cu zi a nemțenilor.”, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa.

Leave a Reply