Dental Alliance
March 29, 2024

CONTROALE LA FERMELE DE PĂSĂRI ȘI FARMACIILE VETERINARE

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a desfășurat, săptămâna trecută, o serie de controale tematice la depozitele farmaceutice, care desfac medicamente cu uz veterinar, precum și la fermele de păsări din județ, pentru a verifica dacă ouăle nu conțin produse biocide.

În perioada 16-18 august, la nivelul județului Neamț, au fost realizate activități de control cu tematica Comercializarea și utilizarea produselor biocide ce conțin substanța activă fipronil. Controalele oficiale efectuate la nivelul celor două depozite farmaceutice, autorizate sanitar-veterinar în județul Neamț, nu au identificat existența în stoc a unor astfel de produse și nici faptul că în județul Neamț s-ar fi distribuit produse biocide ce conțin această substanță activă către exploatațiile comerciale de păsări.

Au fost efectuate verificări la trei exploatații de găini producătoare de ouă de consum  și la o exploatație pui carne, fără a fi identificate produse de uz veterinar care să conțină ca substanță activă fipronil sau înregistrări care să arate că au fost achiziționate astfel de produse”, precizează  Biroul de Comunicare și Relații Publice al DSVSA Neamț, la solicitarea roman24.

Fipronilul este un biocid produs de compania Rhone-Poulenc, la sfârșitul anului 1980 și deținut de gigantul industriei chimice BASF . Substanța este prezentă în mai multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale, în sprayuri, pipete, zgărzi antipurici și anti căpușe, în sprayurile insecticide cu destinație de uz casnic împotriva infestărilor cu termite, furnici, gândaci. Produsul acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor  către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare nervoasă. În agricultură produsul este folosit împotriva insectelor dăunătoare la porumb, floarea-soarelui sau cartofi, prin acoperirea semințelor. Substanța este extrem de toxică pentru albine, producând o mortalitate ridicată a acestora, în condițiile în care este știut că albina polenizează culturile amintite. Fipronilul este interzis la animalele de consum, la găini, substanța  găsindu-se, în special, în gălbenușul ouălor. Fipronilul are posibile efecte pe termen lung asupra hormonilor tiroidieni. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.