March 7, 2021

Controalele la secțiile ATI din țară, după incendiul de la Piatra Neamț: aproape 2.000 de deficiențe constatate, doar 138 rezolvate.

Ministerul Sănătății a prezentat un raport legat de controalele efectuate la secțiile ATI ale spitalelor din țară, raport care arată starea dezastruasă a unui sistem bazat pe clădiri, în mare majoritate vechi, depășite și neprevăzute din construcție cu sistemele de siguranță pe care le impune nivelul condițiilor de consum actual.

Majoritatea spitalelor din țară funcționează în clădiri construite în anii ’70-’80, atunci când erau prezentate ca înstituții spitalicești performante. Fără discuție, pentru cererile acelei perioade, erau. Între timp însă, situația s-a schimbat iar sistemul de sănătate a rămas în urmă, incapabil să găsească soluția prin care să țină pasul cu noile condiții. Așa s-a ajuns în situația în care sistemele electrice – de exemplu – să nu facă față consumului, sistemul de încălzire să fie suprasolicitat sau, în multe spitale, să nu funcționeze deloc.

Ministerul Sănătății a prezentat ieri rapoartele despre apărarea împotriva incendiilor din anii 2019-2020. Astfel, în urma a 292 de controale efectuate, s-au descoperit aproape 2.000 de deficiențe, dintre care DOAR 138 au fost rezolvate.

Soluția Ministerului a fost aplicarea unor amenzi în cuantum de aproape 500.000 de lei.

Principalele deficiențe constatate sunt funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, neasigurarea condițiilor privind limitarea propagării focului și fumului, neasigurarea echipării construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare la incendiu sau lipsa dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor.

 

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.