Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Copiii din Roman intră pe terenurile de sport ale școlilor doar dacă știu să descuie lacăte

0
cnrv

Accesul liber și necondiționat al copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din municipiul Roman este îngrădit în mod nelegal de către administrația publică locală, dar
consilierilor IPM Teodora Baciu și Bogdan Roman li s-a spus că promovarea unui proiect de hotărâre pentru ca aceste spații să fie din nou la dispoziția romașcanilor “nu este oportună”.
Proiectul de hotărâre privind accesul tinerilor pe terenurile de sport după terminarea orelor a fost depus de consilierii IPM pe data de 30 martie. Conform procedurilor, proiectul trebuia analizat de direcțiile și serviciile de specialitate din Primărie, apoi consilierii inițiatori trebuiau să primească avizul de specialitate din partea respectivelor Direcții/Servicii.

Pe 20 mai, în cadrul ședinței ordinare a CL Roman, consilierul Teodora Baciu a interpelat oficialii administratiei locale pe tema manierei de lucru a aparatului de specialitate, întrucât trecuseră deja 50 de zile de la depunerea proiectului, fără ca inițiatorii proiectului să fi primit raportul de specialitate.
Pe 21 mai, Direcția Juridică a Primăriei Roman a transmis adresa nr. 24646/21.05.2021. În respectivul document se precizează faptul că “nu se impune promovarea proiectului de hotărâre inițiat deoarece, în momentul de față, copiii și tinerii care au domiciliul stabil sau învață în municipiul Roman pot folosi gratuit terenurile de sport din incinta unităților de învățământ”. La adresă au fost anexate și răspunsurile
directorilor unităților de învățământ, care susțin că nu percep taxă pentru folosirea terenurilor de sport în afara orelor și că nu este stabilită nicio îngrădire privind accesul la acestea.

Realitatea din teren este, însă, cea pe care toți romașcanii o cunosc: terenurile de sport devin inaccesibile după ce se încheie cursurile pentru că porțile se încuie. Fotografiile
realizate la Școala “Vasile Alecsandri” și la Colegiul Național “Roman Vodă”, pe data de 26 mai 2021 (înainte de ora 18.00!) nu mai au nevoie de nicio completare. Doar infirmă categoric răspunsurile oficiale trimise de directorii unităților de învățământ.
“Vrem copii sănătoși, dar nu putem obține rezultate dacă încurajăm mișcarea în aer liber. Prin permiterea accesului la terenurile de sport se creează noi spații de petrecere a timpului liber, iar copiii și tinerii vor fi feriți de pericolul de accidentare din cauza autorismelor, pericol ce nu poate fi neglijat atunci când cei mici ies în fața blocului. În plus, copiii care învață să meargă pe trotinetă sau pe bicicletă ar avea un loc mai aproape de casă unde să iasă cu părinții și să exerseze, fiindcă nu toți romașcanii locuiesc lângă parc sau ștrand.

Este un proiect care aduce doar beneficii comunității, dar anagajații Primăriei nici măcar nu vor (sau li s-a impus?) să îl înscrie pe ordinea de zi, așa cum prevede legea.
Este încă o dovadă că orice idee bună, dacă nu vine de la un partid anume, nu trebuie promovată. În urmă cu câteva luni, am propus, prin amendament, scutirea de la plata taxei pe terasă pentru agenții economici până la 31 decembrie 2021. Atunci, amendamentul meu a fost respins, dar câteva zile mai târziu a fost inițiat un proiect de hotărâre prin care amendamentul meu părea ideea primarului Achiriloaei. Așa lucrează PNL+USR la Roman. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât vorbim de oameni tineri, care ar trebi să demonstreze că nu au preluat chiar tot ce e mai rău de la predecesorii lor”, susține
consilierul local Teodora Baciu.

Proiectul propus de consilierii IPM Roman conține și un regulament de funcționare, pentru ca situații ce contravin liniștii și ordinii publice să fie evitate.
“Acest proiect a fost gândit în concordanță cu strategiile europene și naționale privind creșterea gradului de practicare a activităților sportive în rândul populației pentru o viață mai sănătoasă. Însă, dincolo de strategii, școala trebuie să fie a comunității, iar acțiunile să fie îndreptate către viitor, către copii. Știm cu toții care sunt beneficiile activităților în aer liber, știm și cât de mult înseamnă să existe locuri sigure, ferite de traficul auto, pentru copii și tineri. Pe cine încurcă acest proiect? Sau faptul că a fost nevoie de aproape două luni pentru un răspuns care nu corespunde realității reprezintă, de fapt, dovada competenței actualului primar și a angajaților din subordine? Orașul trebuie să fie al oamenilor, iar dezvoltarea spiritului comunitar nu se face cu lacăte”, afirmă consilierul local Bogdan Roman.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.