Dental Alliance
April 20, 2024

CREȘTE NUMĂRUL CAZURILOR DE RUJEOLĂ. ȘI TOATE ÎN ROMAN

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Epidemia de rujeolă bagă  spaimă în conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman. Pe pagina oficială de socializare a unității sanitare a fost publicat  rezultatul ultimei anchete epidemiologice efectuată în 25 iulie de către dr. Lidia Melinte, medic șel al Compartimentului de Combatere a Infecțiilor Asociate Actului Medical care evidențiază internarea în Secția de boli Contagioase a 10 cazuri noi de rujeolă la copii cu vârste între 1 an și 11 ani, copii din categoria celor nevaccinați.

Bolnavii  internați provin din mai multe focare familiale: 6 cazuri din Horia, 3 cazuri din Valea Ursului și un caz din Roman, din strada Fabricii. Contactat telefonic, directorul medical al SMUR, dr. Oana Onu, confirmă internarea în secția de boli contagioase a încă două cazuri, confirmate clinic: unul din strada Fabricii și unul din Horia, ceea ce ridică numărul copiilor bolnavi la 12.

În postarea respectivă Spitalul amintește  vizitatorilor site-ului definiția rujeolei ”boală contagioasă dată de virusul rujeolic, cu o perioadă de incubație de 10-14 zile, caracterizată de următoarea simptomatogie febră, astenie, tuse, congestie nazală și secreție nazală muco-purulentă, diaree, conjunctivită, inapetență (lipsa poftei de mâncare n.r), disfagie-dificultate  la înghițirea  alimentelor”. Sunt date apoi și câteva recomandări de prevenire a aparițiie acestei boli extrem de contagioase; rujeola se previne prin vacacinarea copilului: prima doză de vaccin se administrează la 12-15 luni, a doua doză la 4-6 ani.

NICI ANUL TRECUT, ROMANII NU S-AU INGHESUIT SA VACCINEZE COPIII

“Din 16 decembrie până pe 21 decembrie 2016, au confirmate 185 de cazuri noi de îmbolnăvire cu rujeolă, potrivit informaţiile făcute publice de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De la începutul anului până pe 21 decembrie, 1.910 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă şi opt oameni au murit din cauza bolii. Epidemia de rujeolă a cuprins 33 de judeţe, iar în perioada 16-21 decembrie a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul rujeolic din judeţul Ilfov. Imensa majoritate a oamenilor confirmaţi cu rujeolă nu au fost vaccinaţi deloc împotriva bolii.scriau ziarele, la sfarsitul anului 2016.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Single post - 1 (roman24.ro) --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:block"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-2240728925974340"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="7161757970"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-format="auto"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a luat, la rândul ei o serie de măsuri instituite pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul rujeolic în Secția de boli infecțioase. Printre acestea trebuie menționate: limitarea internărilor în secție, numai după o strictă indicație clinică (urgențe), consultarea bolnavilor de până în 18 ani în ambulatoriul secției.

O altă măsură este aceea de a anunța medicul de familie al pacientului, prin telefon și scrisoare medicală despre persoanele neinternate, care s-au adresat  pentru consult. La copiii internați medicii sunt obligați să precizeze datele de vaccinare antirujeolică, precum și numele medicului de familie. Referitor la copiii internați în Secția Boli Infecțioase cu alte dioagnostice în afară de rujeolă se va recomanda medicului de familie supravegherea contacților la  domiciliu, timp de 21 de zile, de la externare și vaccinarea acestor copii.

Pentru copiii de până la 5 ani nevaccinați ROR se recomandă vaccinarea imediată, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin li se va admnistra și cea de a doua doză.Medicii atrag atenția despre necesitatea respectării precauțiilor standard privind transmiterea pe cale aeriană a virusului, recomandându-se ca personalul medico-sanitar să poarte echipament de protecție: bonetă, halat, mască și să respecte strict igiena mîinilor. S-a luat și măsura închiderii ușilor la saloanele din secția Boli contagioase, aerisirea acestora realizîndu-se numai prin geam.Pacienții internați în Secția de boli contagioase sunt și ei instruiți asupra normelor de igienă respiratorie, precum și asupra unei igiene riguroase a mâinilor.

În cazul transportului pacienților bolnavi de rujeolă pentru examene radiologice, aceștia vor purta mască, ambulanța în acre au fost transportați va fi dezinfectată  după întoarcerea bolnavului în secție. Se va anunța în prealabil Laboratorul de radiologie în vederea continuării măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii virusului rujeolic. Consultările interdisciplinare se vor efectua la patul bolnavilor, în Secția Boli contagioase. O altă măsură internă  se referă la respectarea indicațiilor de dezinfecție curentă și terminală și la anunțarea imediată a Direcției de Sănătate Publică și a Serviciului de Combatere a Infecțiilor Asociate Actului Medical,  despre cazurile nou internate.

Remintim faptul că din comunicatul de presă al DSP remis redactorilor roman24 în data de 19 iulie, în județul Neamț erau suspecte  24 de cazuri, din care s-au confirmat  9, 15 fiind infirmate. Din cele 9 cazuri: unul era din mediul urban și 8 din mediul rural. Dintre aceste cazuri doi copiii care s-au îmbolnăvit fuseseră vaccinați, unul însă incomplet. 7 copii nu au fost niciodată vaccinați. Un copil s-a îmbolnăvit până la vârsta de 1 an, 3 copii la 1 an, unul la 2 ani, 1 la 3 ani, 1 la 4 ani și 2 aveau vârste cuprinse între 5 și 9 ani.Conform catagrafiei realizate de DSP în primele 6 luni ale anului, în Neamț trebuiau vaccinați 16.172 copii, cu vârste între 9 luni și 9 ani, din care au fost vaccinați la  data comunicatului  5960, adică un procent de doar  50%, ceea ce a dus și la demiterea de către Ministrul Sănătății a conducerii DSP Neamț, respectiv  a dr. Dan Morenciu și a dr. Daniela Marcoci.

În stoc se aflau  la aceeași dată 13.094 doze la DSP  și alte 1961 la cabinetele medicilor de familie, deci necesarul pentru a acoperi aproape în totalitate nevoile județului. Faptul că nu s-a realizat nici un progres privind stadiul de imunizare a copiilor denotă o lipsă de profesionalism în abordarea problemelelor legate de imunizare.

Luând cunoștință de faptul că ultimii pacienți provin din ”Satul Olimpic” unde există și o igienă precară dar și posibilitatea răspândirii rapide a pojarului, primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a declarat faptul că se vor lua măsuri pentru verificare a gradului de salubrizare a zonei și de dezinfectare a blocurilor în care se găsesc locuințele persoanelor asistate social. (Flora ORDEAN)

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Single post - 1 (roman24.ro) --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:block"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-2240728925974340"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="7161757970"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-format="auto"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>