Dental Alliance
April 19, 2024

Cum poti sa „cumperi” vechimea in munca pentru pensionare!

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Odata cu promulgarea legii care prevede „cumpararea” efectiva a vechimii in munca, nu putini au fost cei care s-au intrebat, cum va functiona acest sistem si cine poate beneficia de prevederile acestei legi. Noua lege da posibilitatea diverselor persoane “care nu au calitatea de pensionari sa poata efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”. Cine poate sa “cumpere” vechime pentru pensie -Conform portalului legislatiamuncii.ro este vorba despre persoanele care nu au iesit inca la pensie, dar care au perioade in care nu au beneficiat de nicio asigurare in sistemul de pensii. Aceste persoane pot sa-si plateasca retroactiv contributia la pensii, pentru o perioada de 5 ani in urma fata de data la care incheie un contract de asigurare sociala. Exista insa o conditie: aceste plati se pot face doar pentru ultimii 5 ani anterior incheierii contractului de asigurare. Practic, spun specialistii, este vorba despre perioade cuprinse intre 2011 si 2016.
Persoanele care doresc „sa cumpere vechime in munca” vor trebui sa incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Contractul se incheie cu casa teritoriala de pensii si se va achita suma stabilita de acest document. Termenul este pana la data de 27 aprilie 2017, pana atunci pot fi facute platite retroactive.
Contractul de asigurare se incheie cu casa de pensii aferenta domiciliului persoanei in cauza.
Persoanele care au iesit deja la pensie nu mai pot face plata retroactiva a perioadelor in care nu au fost asigurate
Cei care platesc retroactiv nu beneficiaza de o reducere a varstei de pensionare. Aceasta plata are in vedere completarea stagiului de cotizare necesar pentru a obtine pensia pentru limita de varsta, conform Legii nr. 263/2010. Art. 17 / Legea. 263/2010.