Dental Alliance
March 28, 2024

Cum se aseamănă dependența de jocuri de noroc cu alte dependențe

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Foarte multe persoane nu își dau seama de faptul că dependența de jocurile de noroc și dependența de substanțe interzise sunt foarte asemănătoare și este ceva obișnuit ca o persoană să le dezvolte pe amândouă. De obicei, dacă o persoană începe să dezvolte o dependență pentru jocurile de noroc, este foarte probabil să dezvolte și o dependență pentru alcool sau pentru substanțele interzise. Acest lucru este valabil și invers, când mai întâi dezvoltă o dependență pentru substanțele interzise și apoi pentru jocurile de noroc. În prezent poți juca jocuri ca la aparate direct din confortul propriei case, de aceea este și mai ușor să dezvolți o astfel de dependență.

Ce este o tulburare concomitentă

O tulburare concomitentă reprezintă diagnosticul pentru mai multe tulburări în același timp. De exemplu, o persoană poate avea o problemă cu jocurile de noroc și o tulburare mentală cum este depresia sau anxietatea. Atunci când o persoană suferă de o tulburare precum este dependența, este foarte probabil să dezvolte și o altă tulburare. Un studiu a arătat faptul că o dependență a alcoolului este una dintre cele mai frecvente tulburări concomitente în rândul celor care au o dependență pentru jocurile de noroc. Aproximativ 75% din cei care suferă de o dependență pentru jocurile de noroc suferă și de dependența de alcool, iar aproape 40% au și o dependență pentru droguri.

Jocurile de noroc și abuzul de substanțe

Uneori poate fi destul de dificil să îți dai seama ce dependență ai dezvoltat prima dată: cea pentru droguri sau cea pentru jocurile de noroc. Realitatea este că, alcoolul spre exemplu se consumă des în cazinouri. În multe dintre cazuri, băuturile alcoolice sunt gratuite cât timp te joci. Acest lucru se datorează faptului că dacă ai consumat alcool vei avea mai mult curaj să riști mai mulți bani și chiar să cheltuiești mai mult. Alcoolul te face mai încrezător și încețoșează mintea persoanei în ceea ce privește riscurile parierii banilor.

Atunci când o persoană suferă din cauza lipsei banilor sau a relațiilor defectuoase cu cei iubiți din cauza jocurilor de noroc sunt și mai tentați să recurgă la droguri sau la alcool pentru a trece mai ușor peste acea perioadă. Acest lucru, însă, este foarte greșit, întrucât mulți ajung în acest cerc vicios în care cred că dacă vor paria mai mulți bani vor reuși să recapete ce au pierdut deja. Toate aceste abuzuri pot cauza probleme mentale grave până chiar la depresie și anxietate.

Cât de mult se aseamănă jocurile de noroc cu dependența de droguri?

Dependența de jocurile de noroc este deseori comparată cu o dependență invizibilă, întrucât în comparație cu dependența de droguri sau de alcool, care poate să fie observată mult mai rapid, este destul de greu să îți dai seama când cineva are o problemă cu jocurile de noroc. Totuși, drogurile și jocurile de noroc afectează exact la fel creierul persoanei. Jocurile de noroc afectează nivelul secreției de dopamină și serotonină, exact cum o fac și drogurile de mare risc. Atunci când o persoană se află la jocurile de noroc, creierul eliberează dopamină, ceea ce produce un sentiment de entuziasm. Această dopamină nu este prezentă doar atunci când un jucător câștigă, ci chiar și atunci când acesta pierde, mai ales când a fost foarte aproape să câștige.

În momentul când încearcă să se lase de jocurile de noroc, vor avea exact aceeași senzație pe care o are un om dependent de droguri sau alcool și încearcă brusc să se lase. Cu timpul, jucătorii își creează o anumită toleranță la risc, astfel că va fi nevoie să riște tot mai mulți bani pentru a putea avea aceeași senzație ca la început, când poate paria mult mai puțini bani. Încearcă să oblige corpul să producă în mod constant dopamină.

În timp, sistemul natural al corpului de recompensare este tot mai slab și va fi tot mai dificil să atingă nivele mari de dopamină. Atunci când renunță la jocurile de noroc pentru un timp, aceștia recidivează din cauză că nu mai au suficientă dopamină în corp. Simptomele unei recidive pot include: depresie, anxietate, nevoia de a paria, insomnii sau chiar dureri de cap. Totuși, aceste simptome nu vor exista la nesfârșit și există o soluție pentru această dependență.

Tratarea unei tulburări concomitente

Din moment ce problema cu jocurile de noroc se aseamănă foarte mult cu dependența de droguri, aceasta trebuie să fie tratată exact la fel cât mai urgent. Cea mai eficientă metodă de a trata tulburările concomitente este să le tratezi simultan.

Pentru început, află cauza principală a dependenței tale. Dependențele apar din cauza unei probleme mai vechi ce fie nu a fost spusă nimănui sau nu s-a încercat rezolvarea acesteia. Terapia în ceea ce privește tulburările comportamentale poate fi o metodă bună de a începe.

Găsește ceea ce îți declanșează dependența. Acesta este un pas foarte important. De foarte multe ori, ceea ce declanșează dependența poate să fie chiar o persoană sau un anumit loc. Încearcă să te gândești ce te tentează cel mai mult să mergi la jocurile de noroc. Poate chiar faptul că treci pe lângă un cazino când vii de la muncă este problema, astfel că poți încerca să schimbi ruta pentru a nu mai trece prin locul respectiv.

Încearcă să înlocuiești obiceiurile greșite cu unele folositoare. Pentru unii, faptul de a rămâne ocupați sau de a face mișcare îi va ține departe de o dependență. Acestea pot să funcționeze și în cazul în care te confrunți cu anxietatea sau cu stresul. Revenirea nu se va întâmpla peste noapte, însă fiecare pas spre renunțarea la o dependență este important.

Concluzie

Ține minte: nu ești singurul care se confruntă cu o astfel de dependență. Mai întâi, trebuie să accepți faptul că ai dezvoltat această dependență și mai apoi să cauți ajutor. Poți apela la o persoană în care ai încredere sau chiar să cauți pe internet informații și sfaturi de la alții care s-au confruntat cu aceeași problemă ca și tine. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă, cu siguranță că o să reușești în final să o învingi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.