Dental Alliance
April 19, 2024

Dacă vă căutați “persoana aleasă” pe net, nu vă lăsați înșelați, este sfatul IPJ Neamț

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a lansat o campanie pentru prevenirea infracțiunile comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice – Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Obiectivul principal al campaniei este acela de a sensibiliza, de a schimba comportamentul și de a oferi resurse despre cum oamenii se pot proteja în mediul online, subliniindu-se pași simpli care pot fi făcuți pentru protejarea datelor personale, financiare și profesionale.

Astfel, pe parcursul derulării campaniei, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț va transmite prin intermediul mass-mediei locale, informări cu privire la principalele tipuri de infracțiuni întâlnite.

 

IUBIRE PREFĂCUTĂ

Într-o perioadă în care distanțarea socială este necesară, tot mai multe persoane se văd nevoite să lege noi prietenii în mediul online.

Înșelătoriile romantice au loc în mod obișnuit pe site-urile de întâlniri online, dar escrocii folosesc adesea rețelele sociale sau e-mail-uri pentru a contacta.

Care sunt semnele?

Cineva pe care l-ați întâlnit de curând online afirmă sentimente puternice pentru dumneavoastră, cerând să discutați în privat. Mesajele lor sunt adesea prost scrise și vagi.

Profilul lor online nu este în concordanță cu ceea ce vă spun.

De asemenea, vă pot solicita să trimiteți imagini sau videoclipuri intime.

Ei așteaptă cu răbdare să vă câștige încrederea, așteptând uneori până la săptămâni sau luni. Apoi vă spun o poveste elaborată și vă cer bani, cadouri sau detaliile contului dumneavoastră bancar / cardului de credit.

Dacă nu trimiteți bani, este posibil să încerce să vă șantajeze. Dacă trimiteți bani, vor cere mai multe.

Ei vor avea întotdeauna o scuză pentru a justifica că webcam-ul lor nu funcționează, fiind incapabili să călătorească pentru a vă întâlni.

Ce poți face?

Fiți foarte atenți la cât de multe informații personale partajați pe rețelele de socializare și pe site-urile de întâlniri. Luați în considerare întotdeauna riscurile. Scamatorii sunt prezenți pe cele mai de renume site-uri.

Mergeți lent și puneți întrebări. Cercetează fotografia și profilul persoanei folosind căutări online pentru a vedea dacă materialul a fost utilizat în altă parte.

Fiți atenți la greșelile de ortografie și gramatică, inconsecvențele din poveștile lor și scuzele, cum ar fi camera lor care nu funcționează niciodată.

Nu împărtășiți imagini personale, videoclipuri sau materiale compromițătoare pe care escrocii le-ar putea folosi ulterior pentru a vă șantaja.

Dacă sunteți de acord să vă întâlniți în persoană, spuneți familiei și prietenilor unde mergeți.

Ferește-te de cererile de bani. Nu trimiteți niciodată bani și nu dați datele cardului de credit, detaliile contului online sau copii ale documentelor personale importante.

Dacă sunteți victima unei escrocherii romantice

Nu vă simțiți jenat, această înșelătorie se întâmplă mai des decât vă puteți imagina.

Opriți imediat orice contact.

Dacă este posibil, păstrați toate comunicările (cum ar fi mesajele de chat) și orice probă care ar putea ajuta la identificarea infractorului.

Depuneți plângere la poliție.

Raportează-l pe site-ul unde persoana te-a abordat prima dată. Spuneți-le numele profilului acestuia și orice alte detalii care le pot ajuta să oprească alte persoane de la înșelătorie.

Dacă ați furnizat detaliile contului dumneavoastră către o persoană suspectă, contactați imediat banca sau instituția financiară.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.