DASCĂLII NEMȚENI AU PUS GREVA ÎN CUI
Încă de la sfârșitul lunii mai, liderii sindicaliștilor din învățământ au decis declanșarea unui referendum național, pentru a vedea măsura în care oamenii din cancelarii își doresc declanșarea grevei generale, prin care să se boicoteze examenele naționale: evaluarea și bacalaureatul, aflate în plină desfășurare. Cum jumătate plus unul din numărul cadrelor didactice n-au găsit oportună declanșarea grevei generale în această perioadă, Colegiul Național al Liderilor a decis reluarea protestelor la începutul anului școlar viitor, în luna septembrie.
Liderul FSLÎ Neamț susține că această decizie este luată ca urmare a faptului că, și de această dată, dascălii s-au gândit la binele elevilor și la faptul că trebuie să fie alături de aceștia la evaluarea națională și bacalaureat. Nemulțumirile oamenilor din învățământ țin, în primul rând, de amânarea termenului de aplicare a legii salarizării unice, apoi de inexistența, în bugetul anului 2017, a banilor pentru plata diferențelor salariale câștigate prin hotărâri judecătorești. Pe de altă parte, nu s-a rezolvat nici cu solicitarea legitimă de a se aproba ieșirea la pensie cu trei ani înainte de vârsta standard, din cauza suprasolicitării neuropsihice din învățământ, care conduce la o uzură fizică și psihică extrem de ridicată.
Cadrele didactice au multe alte revendicări, care țin nu doar de majorările salariale, ci și de reformarea cu adevărat a sistemului de învățământ, care, în opinia lor trebuie să devină și în fapt o prioritate națională. De învățământ se spun lucruri frumoase și se fac promisiuni, susțin liderii de sindicat, doar în campaniile electorale, ca a doua zi după alegeri acestea să fie complet uitate și nevoile învățământului, ignorate. Pe scară de la 1 la 12 în grila de salarizare a bugetarilor din România, învățământul se află la poziția 2,75.