Dental Alliance
April 24, 2024

SECTORIZAREA TREBUIE IMPULSIONATĂ

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Efectele recentei întreruperi totale ale alimentării cu apă a Romanului, au readus în discuție necesitatea continuării acțiunii de sectorizare a alimentării cu apă a municipiului. Această operație care constă în montarea în diverse zone a unor instalații de oprire a apei, doar pe anumite zone afectate de o avarie, a fost începută în urmă cu doi–trei ani, dar a fost realizată doar în cîteva zone ale municipiului, din cauza costurilor relativ ridicate. Admnistratorul public al municipiului, Ovidiu Bojescu, susține că în Roman au mai fost înlocuite o serie de conducte, în perioada amenajării captării de la Pildești-Simionești, când s-au montat conducte din oțel de calitate mai slabă, cu termen de garanție de doar 15 ani, care, rând pe rând, vor trebui și ele schimbate, pentru că au început deja să iasă din garanție. De altfel acestea sunt inferioare calitativ față de conductele utilizate în prezent.

În municipiul Roman există rețele din fontă mai vechi de 40-50 de ani, cum e magistrala de la Piață, recent fisurată pe o porțiune de 3 metri. Marea problemă a Romanului o reprezintă și lipsa unei cartografieri a rețelelor de apă și canalizare, pentru că în perioada 1990-2000 prin transformarea succesivă a regiei de apă și canalizare din EGCL, în Goscom și ulterior în ”Acvaserv”, aceste documente fie că nu există, fie că există doar pentru anumite zone, iar cele care au fost găsite trebuie realizate în format electronic și nu pe hîrtie, așa cum există ele. În perioada amenajării captării de apă de la Pildești s-au făcut tot felul de instalații, în așa fel încât, la amenajarea Ocolitoarei, de exemplu, s-au găsit și trei rânduri de rețele paralele.

În perioada următoare municipalitatea romașcană va insista pe lângă compania ”ApaServ”, impunând continuarea și finalizarea acțiunii de sectorizare, care ar trebui terminată în doi-trei ani.

Administratorul public al Primăriei, Ovidiu Bojescu, apreciază că în prezent 60% din rețelele de aducțiune a apei din Roman sunt depășite ca termen de garanție, dintre aceste 30-40% datând dinainte de Revoluție, fiind construite din azbociment.

Managerul interimar al companiei ”Apaserv”, Petcu Movilă, susține că rețele de apă și canalizare din Roman au o anumită specificitate, respectiv sistemul inelar în care sunt construite, care deși prezintă un grad mai mare de fiabilitate, sunt mai greu de întreținut. Sectorizarea este o soluție de oprire apei, în caz de avarii, doar în zonele afectate, dar este mai greu de realizat tocmai din cauza sistemului inelar de care vorbea. În prezent există realizată această sectorizare a conductelor doar pe străzi din cartierele: Mihai Viteazu, Favorit, Nicolae Bălcescu, Danubiana și Autogară.

În Roman, în ultimii ani s-au realizat lucrări de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, fie prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, cel care a schimbat radical fața Romanului, dar și prin alte câteva proiecte pe fondul de mediu. Cheltuielile de modenizare totală a celor 150 kilometri de rețea de apă și tot atâția de canalizare, sunt estimate undeva la peste 14,5 milioane euro, o sumă exorbitantă pentru regie și municipalitate. Edilii apreciază că modernizarea sistemului de apă și canalizare s-ar putea eventual realiza printr-un împrumut bancar, ținând cont de gradul foarte mic de îndatorare al municipiului, în condițiile în care Uniunea Europeană nu va deschide alte proiecte europene pe modernizare și nu doar pe extindere.