PSD Roman

September 24, 2020

De astăzi, noi reguli pentru românii care călătoresc în Cipru

Cipru a anunțat noi reguli pentru românii care plănuiesc să își petreacă vacanța în această țară. De astăzi, vom avea nevoie de autorizaţie de călătorie, de test negativ pentru COVID-19 şi, în anumite cazuri, de permis special pentru persoanele nerezidente.

  • România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia.
  • Din 17 iulie, Cipru nu mai permite turiştilor să traverseze în partea de nord a insulei.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că autorităţile din Cipru au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul acestei țări, noile măsuri intrând în vigoare la data de 23 iulie.

Astfel, începând de astăzi, românii care călătoresc în Cipru au nevoie de autorizaţie de călătorie, obţinută online după completarea unui chestionar, de test negativ pentru COVID-19 şi de permis special pentru persoanele nerezidente.

Noile măsuri se aplică, după ce autorităţile cipriote au inclus România pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia.

Conform informaţiilor comunicate de către autorităţile cipriote, condiţiile aplicabile cetăţenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcţie de statele de provenienţă, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

 
 

1. categoria A – state considerate cu risc redus, pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecţia cu COVID-19;

2. categoria B – state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19;

3. categoria C – state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiţii, respectiv deţinerea unei autorizaţii de călătorie, a unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 şi, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de interne cipriot.

 

Accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis cetăţenilor care vin din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

1. cetăţenii ciprioţi şi cetăţenii străini cu rezidenţă legală în Cipru pot intra cu condiţia obţinerii autorizaţiei de călătorie şi a prezentării testului molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19;

2. alte categorii de persoane, care provin din state încadrate la categoria C, pot intra doar cu condiţia obţinerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poştei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.

Reguli de intrare în Cipru

Astfel, cetăţenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România şi care nu fac parte din categoria cetăţenilor ciprioţi sau a cetăţenilor străini cu drept de rezidenţă în Cipru trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru următoarele:

– autorizaţia de călătorie, obţinută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizaţia presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 şi introducerea datelor de zbor;

– un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru, atestat printr-un certificat în limba engleză;

– permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Totodată, MAE menţionează că, începând cu data de 17 iulie a.c, autorităţile cipriote nu mai permit turiştilor să traverseze în partea de nord a insulei.

Cetăţenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizaţia de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situaţii medicale de urgenţă), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:

https://www.mae.ro/node/51906 , http://nicosia.mae.ro şi http://www.mae.ro/.

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html; https://in-cyprus.philenews.com/visitors-from-51-countries-in-groups-a-b-and-c-as-from-23-july/ https://www.pio.gov.cy/en/; https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/index.html

PNL Roman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.