Ultimul pas către eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene a fost făcut joi, 6 aprilie, când reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului şi ai Comisiei au convenit cu privire la modalităţile de reglementare a pieţelor angro de roaming.

„Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără să plătească pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi în măsură să propună cele mai atractive oferte pe pieţele naţionale. Astăzi ne îndeplinim promisiunea. Mulţumesc călduros raportorului Miapetra Kumpula-Natri şi tuturor negociatorilor din partea Parlamentului European, precum şi Preşedinţiei malteze a Consiliului UE şi tuturor celor care au contribuit la această importantă realizare. O datorăm eforturilor lor”, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei pentru piaţa unică digitală, care a salutat încheierea acordului.

Începând din 2007, tarifele de roaming au scăzut cu peste 90 %. Preţurile au scăzut ultima dată în aprilie 2016, la 5 eurocenţi/minut în cazul apelurilor vocale, 2 eurocenţi/SMS şi 5 eurocenţi/MB de date în plus faţă de tarifele naţionale.

 

Referitor la tarifele maxime pentru traficul de date mobile, acestea urmează să fie reduse treptat pe parcursul următorilor 5 ani: de la 7,7 EUR/GB (începând din 15 iunie 2017) la 6 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2018), apoi 4,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2019), 3,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2020), 3 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2021) şi 2,5 EUR/GB (începând din 1 ianuarie 2022).

Acordul politic recent încheiat constituie o ultimă etapă către tarifarea serviciilor de roaming la preţurile serviciilor de pe piaţa naţională („roam-like-at-home”) începând cu 15 iunie 2017, după cum prevede regulamentul privind piaţa unică a telecomunicaţiilor. Comisia Europeană va efectua o analiză a pieţei angro până la sfârşitul lui 2019 şi va pune la dispoziţia co­legiuitorilor o evaluare intermediară, până în 15 decembrie 2018.

Parlamentul European şi Consiliul Europei trebuie să aprobe acum oficial acordul la care s-a ajuns joi, 6 aprilie. Noile tarife angro de roaming vor fi aplicabile începând cu 15 iunie 2017, dată până la care operatorii au tot timpul să ia măsurile pregătitoare necesare introducerii tarifelor similare celor naţionale.

“Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără să plătească pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi în măsură să propună cele mai atractive oferte pe pieţele naţionale.” Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei pentru piaţa unică digitală