January 22, 2021

De ultima oră: Ludovic Orban: Anul școlar începe la 14 septembrie, în mod diferențiat

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, în Parlament, că noul an școlar va începe la 14 septembrie și că vor exista trei modalități distincte de începere a cursurilor, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul comunităților.
Orban a explicat că deciziile cu privire la desfășurarea cursurilor vor fi luate la nivel local, în funcție de contextul epidemiologic.
Premierul a subliniat că atât elevii, cât și profesorii și personalul auxiliar vor purta măști pe durata cursurilor.
„Pe 14 septembrie va începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv am decis să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor consiliilor de administrație și CJSU”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a subliniat că vor fi trei situații: ”verde, galbenă, roșie – în funcție de numărul de infectări, în ultimele 14 zile”.

Prin urmare, școlile vor fi deschise cu prezență alternativă – jumătate cu prezență fizică, cealaltă online, alternativ. În comunitățile cu risc epidemiologic mare, școala va începe exclusiv online.

Orban a anunțat că în şcoli va fi necesar portul măştii pentru elevi, pentru profesori şi pentru personalul auxiliar, iar acolo unde este nevoie să fie montate despărţitoare de plexiglas în clase.

“În şcoli este clar că va fi necesar portul măştii pentru elevi, cât şi pentru profesori sau personalul auxiliar. Acolo unde e nevoie, să fie despărţitoare de plexiglas în clase, pentru respectara distanţării. Şcolile trebuie pregătite cu dezinfectanţi la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet.

“Legat de învăţământul online, am analizat situaţia, aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet şi împreună cu ANCOM, operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii autorităţilor locale vom găsi soluţii pentru a realiza conectarea tuturor şcolilor la internet. De asemenea, MEN a purtat discuţii cu furnizori de soluţii şi va exista posibilitatea de acces gratuit la platformele de educaţie. Google şi Microsoft au pus la dispoziţie ajutor”, a explicat premierul.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.