San Marco Roman

San Marco Roman

February 14, 2019

Declarație de presă a deputatului Viorel Stan, referitoare la Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer

Deputatul PSD Neamţ Stan Viorel, secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport remarca Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer, marcată în fiecare an, pe data de 15 februarie.

Aceasta a fost instituită în anul 2002 de către Childhood Cancer International. Iar de atunci, această zi are o semnificaţie aparte. Vine să ne reamintească nouă, adulţilor, cât de preţioşi sunt copiii. Dar şi de faptul că, dacă un copil are neşansa de a fi dignosticat cu această boală, el trebuie să primească cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, de rasă, de starea financiară sau de clasa socială.Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer ne arată faptul că trebuie să ne implicăm. Să ne implicăm pentru a preveni.

Multe decese înregistrate la copiii bolnavi de cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă există acces la un tratament şi o îngrijire adecvate şi accesibile, la medicamente esenţiale de bună calitate.Se estimează că peste un sfert din cazurile de cancer se înregistrează în Europa, iar 15 000 dintre bolnavi sunt copii şi adolescenţi. Grav este că ratele de supravieţuire în cazul acestei maladii au crescut la 80% în urma noilor tratamente din tările dezvoltate. Chiar şi aşa, 60 000 de copii din ţările în curs de dezvoltare mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer.

Din păcate, în România, în fiecare an, aproape 400 de copii şi de adolescenţi sunt diagnosticaţi cu cancer, în centrele oncologice. Leucemia este cel mai frecvent tip al maladiei întâlnit la tinerii din România. De asemenea, cancerul cerebral şi alte tipuri de cancer ale sistemului nervos constituie o cincime din cazurile de cancer întâlnite în rândul copiilor.Țara noastră se luptă cu această maladie. E un lucru cert. În încercarea de a preveni boala, în România a fost înfiinţată o bază de date care să centralizeze informaţii despre numărul cazurilor şi incidenţa lor. Vorbim de Registrul Naţional al Cancerelor la Copii.

Acesta este funcţional după o muncă de şase luni şi o investiţie de 17.000 de euro. Proiectul a fost iniţiat de asociaţii, sponsori şi instituţii medicale de stat. Vorbim de o bază de date care este afiliată reţelei europene a registrelor de cancer şi prin intermediul căreia România va contribui cu date actuale la statisticile internaţionale privind cancerul la copii. De asemenea, pacienţii de la noi vor putea lua parte la studii clinice internaţionale. Aşadar, statul român îi sprijină pe toţi bolnavii de cancer, indiferent de vârstă. Acestora le este decontat tratamentul. Mai mult, copiii bolnavi de cancer vor primi indemnizaţie şi după ce boala intră în remisie.

De Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer ne punem toată încrederea în autorităţile care au competenţe în sănătate. Am încredere că acestea vor lua măsurile necesare pentru ca diagnosticul să se pună cât mai rapid, iar tratamentul să fie cât mai eficient. Pe 15 februarie, şi nu numai, gândurile noastre se îndreaptă spre toţi copiii care, din nefericire, s-au luptat sau se luptă cu această maladie.

Viorel STAN

Deputat PSD, secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.