Mon. Jan 21st, 2019

DEPUTAT ALEXANDRU ROTARU: Programul „Investește în tine” va fi aprobat săptămâna viitoare

Tinerii nemțeni sunt invitați să investească în dezvoltarea lor profesională, să urmeze cursuri de formare profesională sau de studii aprofundate pe credite, fără dobândă și garantate de stat.

Este vorba de Programul „Investește în tine”, care a fost promis în timpul campaniei electorale şi care va fi aprobat săptămâna viitoare, printr-un act normativ adoptat de Guvern. Acest program se adresează în primul rând tinerilor, însă este mai generos de atât şi va cuprinde şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului. Sunt incluse două categorii de persoane, respectiv tineri între 16 şi 26 de ani şi persoanele între 26 şi 55 de ani, în ambele cazuri condiţia principală pentru a beneficia de un astfel de credit o reprezintă frecventarea unei anumite forme de învăţământ sau de formare profesională.

Tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani au posibilitatea de a obţine credite cu o valoare inițială de 40.000 lei, iar persoanele cu vârsta între  26 și 55 de ani credite de 35.000 lei, în ambele cazuri acestea pot fi majorate cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. Cheltuielile eligibile sunt multiple, de pildă se pot face cursuri de specializare în diverse profesii, pentru a urma studii aprofundate de tip doctorat sau MBA, pentru servicii medicale de calitate, etc.

Îi invit astfel pe toți nemțenii să profite de această şansă şi să facă o investiţie în ei înşişi, în special pe tinerii între 16 și 26 de ani pentru că acest interval de vârstă este esențial în definirea profesională pentru tot restul vieţii şi este important să înceapă cu dreptul spre un viitor promițător.

Acest nou program anunţat de Guvern reprezintă cea mai ambiţioasă iniţiativă pentru pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii.  Obiectivele principale fiind: Creșterea ocupării și mobilității forței de muncă, în special în rândul tinerilor; Îmbunătățirea tranziției de la școală la locul de muncă; Susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare; Stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor; Sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională.

Consider că este o şansă importantă pentru tineri, și cred că în loc să plece din România, ar fi o alegere foarte bună să apeleze la un astfel de credit şi să îşi facă o meserie sau o profesie de calitate, care să le garanteze niște venituri decente, în țara noastră, pentru viitorul lor.

Mai trebuie precizat faptul că beneficiarul nu va plăti nici dobândă, nici comisioane bancare, plata acestora va fi asigurată de către stat. Statul garantează 80% din credit. Dacă nu este angajat, tânărul care accesează un astfel de credit va trebui să fie însoţit de un co-debitor pentru diferența de 20%, care poate fi unul dintre părinţii săi sau o altă persoană. Creditul este acordat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, ceea ce înseamnă că prima rată va trebui plătită abia după ce tânărul îşi termină cursurile sau şcoala pentru care a solicitat fondurile.

Beneficiarul nu primeşte însă efectiv banii în mână, ci merge la bancă pentru decontarea facturilor sau a unor plăţi directe pe baza facturilor pro-forme pentru următoarele tipuri de cheltuieli: plata cursurilor de calificare/specializare/pregătire profesională, taxe de studii aprofundate de tip master, doctorat sau MBA, plata cărţilor, rechizitelor, plăţile privind costurile cu chiria, utilităţile sau transportul pentru urmarea cursurilor. Creditul însă poate fi folosit în plus şi pentru alt tip de cheltuieli din domeniul cultural sau sportiv (abonamente la cinema/teatru/operă/bibliotecă, articole sportive), dar şi calculatoare, imprimante, softuri şi, nu în ultimul rând, pentru plata unei părţi din construcţia sau achiziţia unei locuinţe.

 

Comunicat de presă

Deputat de Neamț,

Rotaru Alexandru

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.