Dental Alliance
March 1, 2024

Deputat Laurențiu Leoreanu: Astăzi am luat parte la ce-a de-a 11-a ediție a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Casa Căpraru

Astăzi am luat parte la ce-a de-a 11-a ediție a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, țară candidată la UE, organizată de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, împreună cu colegii mei, domnii deputați Sorin Năcuță și Daniel Gheorghe, prilej cu care i-am felicitat pe organizatori, exprimându-mi, totodată, încrederea că vor continua demersurile, atât de necesare pentru frații noștri de peste Prut, și dorința că această conferință să producă rezultate, mai ales, în plan faptic.
Am reiterat faptul că dezvoltarea relației României cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României, fundamentată pe istoria, limba, cultura și tradițiile noastre comune. Pe acești piloni, reperele fundamentale ale relațiilor noastre rămân: sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și intensificarea cooperării concrete, pentru consolidarea relației Republicii Moldova cu România şi integrarea în spațiul european.
În acest sens, România a accelerat o serie de programe, la nivel național, pentru a furniza expertiză și know-how în mai multe domenii de activitate, de la cele cultural-educative la cele care vizează infrastructura critică.
De asemenea, am transmis că experiența în materie de lucru cu instituțiile europene, în special în domeniul absorbției fondurilor trebuie să fie una dintre prioritățile Republicii Moldova, mai ales pentru că relațiile UE-Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică de când Consiliul Europei a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată la UE la 23 iunie 2022. Absorbția fondurilor europene reprezintă o oportunitate, mai ales din cauza proximității sale geografice cu Ucraina, economia Republicii Moldova fiind puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În toate aceste eforturi, un loc important este ocupat și de organizațiile apolitice, al căror lor vine să fundamenteze expertiza în domeniul relațiilor cu UE. Mă refer aici, în primul rând la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, care a organizat mai multe cursuri de formare în managementul de proiecte, la care au participat angajați din domeniul public din România și Republica Moldova, forumuri de întâlniri și a promovat diferite proiecte cu impact pentru Republica Moldova în procesul de obținere a sprijinului autorităților europene.
A fost un eveniment încununat cu succes și nutresc convingerea că rezultatele practice nu vor întârzia să apară.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.