Dental Alliance

July 24, 2024

Deputat Laurențiu Leoreanu: “Casa Ioachim – Bijuteria Arhitecturală a Romanului”

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Roman. Acasă!
„Casa Ioachim”, impresionanta clădire care găzduiește astăzi Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, este o adevărată bijuterie arhitecturală, istorie vie a orașului nostru, care veghează peste generații, de aproape 160 de ani, retrăind intens fiecare clipă de devenire a comunității.
Cu turnul ei de influență florentină, unic în Moldova, clădirea, monument istoric, are o frumusețe și o eleganță desăvârșite, împlinite atât de bine cu poziția centrală în tot ce înseamnă mișcarea culturală romașcană. Istoria bibliotecii începe cu anul 1885, atunci când profesorul George Radu Melidon a donat 216 volume, cu scopul, așa cum se menționează în actul de donație, de a forma începutul unei biblioteci publice în orașul său natal.
Cu tristețe, îmi amintesc felul în care această clădire se prezenta atunci cînd am preluat mandatul de primar, acoperită de semi-uitare și de cicatricile vremii, adânc știrbindu-i frumusețea.
Puțini își mai amintesc lupta dusă pentru a oferi acestui monument prețuirea pe care o merita, dar nu am renunțat nicio clipă la ideea de a readuce această clădire în prim-planul reconstrucției orașului acoperit atunci de griuri și tristețe. Nu a fost ușor, dar avem, astăzi, în centrul orașului, un simbol al istoriei, culturii și a tot ce înseamnă curentul mușatin, punct de admirație și valoare, vegheat de bustul profesorului George Radu Melidon, opera sculptorui romașcan Florin Mircea Zaharescu.
Să învățăm din experiențele trăite și să nu uităm niciodată că repectând trecutul, construim viitorul!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.