Dental Alliance
April 25, 2024

Deputat Laurențiu Leoreanu: M-am întâlnit cu delegații din Republica Moldova si din Ucraina

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În cursul zilei de ieri, alături de domnul deputat Ioan Bălan -Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, dar și de domnul Leonard Achiriloaei – Primarul Municipiului Roman, am primit o delegație formată din domnul Vladislav Cociu – Primarul Orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova, domnul Ivan Kiusee – Primarul Orașului Borodino din Ucraina, domnul Oleksandr Palariev – directorul clusterului „Frumushika-Nova” din Ucraina și domnul Nicolai Ermurache – director „Sergorp”din Republica Moldova.
Discuțiile au vizat o gamă variată de subiecte, de la contextul regional de securitate și eforturile pe care România le face pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova, până la identificarea unor modalități concrete de aprofundare a relațiilor dintre țările noastre.
Având în vedere că România a evoluat prin acțiunea, deopotrivă individuală și concertată, atât a cetățenilor ei, cât și a instituțiilor sale, îndeplinind obiective naționale necesare pentru consolidarea coeziunii interne și a relevanței pe plan extern, am subliniat că țara noastră poate oferi „know-how-ul” necesar pentru ca cele două state vecine să dezvolte proiecte pentru viitoarea integrare în UE.
De asemenea, am transmis că eforturile moldovenilor și ucrainenilor nu trebuie să se oprească aici, chiar dacă războiul se dovedește a fi unul cronofag. Acțiunile viitoare ale Chișinăului și Kievului trebuie să se concentreze în direcția edificării unor țări sigure și prospere, care să aibă în centrul ei cetățeanul ca fundament al acțiunilor instituțiilor statului.
I-am felicitat pe domnii Vladislav Cociu și Nicolai Ermurache pentru adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a limbii române ca limbă oficială, o dreptate istorică înfăptuită în ciuda vicisitudinilor vremii.
În același timp, am abordat și subiecte mai puțin confortabile, anume situația comunității românești din Ucraina, a utilizării limbii române, precum și problema adâncirii Canalului Bîstroe, acțiuni derulate de partea ucraineană care au generat scăderea empatiei românilor față de Ucraina, raportat la războiul ilegal provocat de Federația Rusă.
Suntem, indubitabil, alături de poporul ucrainean în aceste momente grele, motiv pentru care reiterez sprijinul pentru ucraineni, dar consider că numai prin dialog politic constructiv și acțiuni de susținere concrete, reciproce, putem să depășim impedimentele care ar putea duce la debalansarea relațiilor dintre țările noastre.
În final, cred că discuția a fost una de bun augur, mai ales în vremurile actuale, care se va dezvolta printr-o colaborare mai elaborată între cele trei țări aflate la „granița” dintre Occident și Orient.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.