Dental Alliance
September 27, 2023

Deputat Mara Calista: Copiii trebuie protejați!

0
YRY Residence

Restaurant Portofino

Copiii trebuie protejați! Astăzi am participat la lansarea ”Ghidului privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și tinerilor din centrele rezidențiale”, care a fost realizat în baza raportului realizat de colegii din Senat din Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC).
Un astfel de ghid este mai mult decât necesar pentru că, din păcate, potrivit unor date făcute publice anul trecut de Organizația Salvați Copiii România, ”în anul 2021 au fost înregistrate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 173 de băieți și 1.176 de fete”. Da, din păcate, există și cazuri de abuz în centrele rezidențiale, deși ar trebui să fie locuri unde copiii să se simtă protejați. Sper că prin aplicare măsurilor din acest ghid aceste abuzuri și orori nu se vor mai petrece niciodată.
Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial aflate în subordinea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului a fost înființată, la inițiativa colegei mele Alina Gorghiu, în iunie 2022 și a fost condusă de senatoarea PNL Lucica Dina Muntean.
Ghidul a fost realizat alături de Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) după ce au fost identificate viciile sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidenţial aflate în subordinea DGASPC; după ce au fost audiate persoanele cu funcţii de conducere în serviciile de tip rezidenţial, precum şi directorii executivi ai DGASPC pe raza cărora au fost raportate cazuri de abuzuri sexuale sau orice abuzuri fizice împotriva minorilor instituţionalizaţi, precum şi a celorlalţi salariaţi și după ce au fost identificate disfuncţiile operaţionale în comunicarea şi cooperarea dintre autorităţile şi instituţiile publice de specialitate privind asistenţa socială şi protecţia copilului.
La eveniment au participat Alina Gorghiu – președintele Senatului, senatorii Lucica Muntean, Monica Anisie, Cosmin Poteraș, Laura Georgescu, Cristian Niculescu – Țâgârlaș și Spătaru Elena, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în protejarea copiilor.

Urmăriți-ne pe Google News

Ca orice instituție media locală, și Roman24.ro supraviețuiește pe baza reclamelor afișate pe site, sau a contractelor publicitare. Alege să susții activitatea Roman24 printr-o donație folosind butonul de mai jos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap