Dental Alliance
August 8, 2022

Deputat Mugur Cozmanciuc: Vești bune! Guvernul a aprobat, în ședința de joi 19 august, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Iași – COVID-19 între România și Banca Europeană de Investiții

Acoperisul1

AMF-Bruns

Complexul Tineretului Horia

Petrodan Construction

• Contractul în valoare de 250 milioane euro a fost semnat la 20 aprilie 2021, și acoperă 60% din costul estimat de 421 milioane euro.
Pentru diferența de aproximativ 170 milioane euro vor fi folosite fonduri europene nerambursabile (50 milioane de euro de la Comisia Europeană) și alocări de la bugetul de stat.
• Împrumutul este acordat pe o perioadă de 27 de ani și reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.
• Ministerul Sănătății este desemnat agenție de implementare și în această calitate i se deleagă întreaga autoritate și responsabilitate în realizarea proiectului Spitalului Regional Iași. Perioada de implementare este de aproximativ 7 ani.
• În primele luni ale lui 2020, Guvernul PNL a reușit să deblocheze proiectele spitalelor regionale, amânate ani de zile de guvernele PSD, deși banii europeni au fost la dispoziția României în toți acești ani.
• Comisia Europeană a aprobat proiectul pentru Spitalul Regional de la Iași pe 17 martie 2020. Pentru Spitalele regionale Craiova și Cluj, Guvernul a semnat contractele de finanțare din fonduri europene în aprilie 2020.
• Noul Spital Regional de Urgență Iași va deveni un centru extrem de important pentru rețeaua de spitale din zona Moldovei, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză de nivel înalt. Va deservi 3,2 milioane de oameni din nord-estul țării.
• Acesta va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT.
• Va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc.
Sursă foto: Google

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.