Dental Alliance
March 28, 2024

Deputatul Iulian Bulai: „Investițiile importante pentru Moldova sunt insuficient finanțate în 2022”

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Astăzi și mâine se dezbate în Parlament bugetul pe anul 2022. Din păcate, și anul acesta, vedem cum investițiile importante pentru Moldova sunt insuficient finanțate. 

În acest sens, am depus mai multe amendamente – cele mai multe, pentru investiții de infrastructură, în Moldova și, mai ales, în județul Neamț. Comunele Neamțului au nevoie să crească, să-și atingă potențialul economic și de viață decentă.

Am propus amendamente pentru construcția de autostrăzi si pentru modernizarea de căi ferate:

200.000.000 lei pentru Autostrada Ploiești-Buzău

180.000.000 lei pentru refacție cale ferată M509 Bacău – Piatra Neamț

50.000.000 lei pentru Autostrada Buzău-Focșani

50.000.000 lei pentru Autostrada Focșani-Bacău

50.000.000 lei pentru Autostrada Bacău-Pașcani

50.000.000 lei pentru Autostrada Unirii A8 Tg. Mureș-Tg. Neamț-Iași – Ungheni, sectoarele Tg. Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Tg. Neamț

50.000.000 lei pentru Modernizare DN15 Bicaz – Poiana Teiului.

De asemenea, având în vedere situația spitalului de la Lețcani, am cerut 1.894.000 lei pentru cofinanțarea achiziției de aparatură/echipament medical de către Spitalul Județean de Urgență Neamț.

Pentru investițiile din comunele jud. Neamț, am depus amendamente pentru alocarea a:

– 200.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al proiectului „Construcție pod peste râul Siret între localitățile Adjudeni (com. Tămășeni) și Rotunda (com. Doljești), jud. Neamț!

– 25.000.000 lei în vederea finanțării proiectului de infrastructură „Construire trotuare și piste ciclabile în comuna Săbăoani, județul Neamț”. 

– 3.500.000 lei pentru proiectul de modernizare a drumului național DN15 Piatra-Neamț – Bicaz: tronsonul  stația Peco Socar – Primăria Alexandru cel Bun (amenajare peisagistică, realizare trotuare)

– la Tazlău, finanțare pentru extinderea de captare de rețea de apă potabilă și apă uzată, alimentarea cu gaze a locuințelor, eficientizarea energetică a școlii, crearea de parcuri, spații verzi și spații de joacă pentru copii, reconstrucția Monumentului eroilor și restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Tazlău.

Totodată, și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității are nevoie să intre în secolul XXI, în care nu poți da 90% din buget pe salarii: am depus amendament pentru alocarea de fonduri legate de digitalizarea instituției. 

Același lucru l-am făcut pentru Arhiva Națională de Filme, care trebuie să-și facă patrimoniul accesibil în format digital. Iar AFCN și Direcțiile Județene de Cultură au o nevoie vitală de creștere a numărului de angajați – AFCN, pentru derularea de finanțări culturale, Direcțiile – pentru avizarea de proiecte legate de patrimoniu (ca să nu ne mai trezim cu blocuri de 10 etaje în cartiere de case-monument).

 

Iulian Bulai

Deputat USR de Neamț

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.