Sun. Jan 20th, 2019

DEZBATERE DESPRE DISCRIMINARE, LA COLEGIUL NAȚIONAL ”ROMAN-VODĂ”

Colegiul Național ”Roman-Vodă” a fost marți, 12 decembrie, gazda unei noi dezbateri pe tema combaterii  discriminării, realizată de liceeni în cadrul unui proiect ”Erasmus”. Participanților le-a fost prezentat, mai întâi, un filmuleț referitor la discriminare și efectele ei în societatea contemporană.

Președintele Asociației ”Mușatinii”, profesorul Ovidiu Albert, a venit cu exemple concrete despre ceea ce reprezintă discriminarea, vorbindu-le elevilor despre marginalizarea socială realizată de autoritățile publice locale prin izolarea populației, majoritatea de etnie romă, din strada Fabricii, unde prin  închiderea în acel ghetou se produce dezumanizarea totală, nu doar a populației minoritare, ci și a unor majoritari, obligați, din lipsa unei locuințe să trăiască în condiții inimaginabile.

Este cunoscut faptul că la Roman, cu ceva timp în urmă, un număr important de cetățeni au fost duși să locuiască într-un ghetou, în strada Fabricii, ceea ce este un exemplu elocvent de discriminare. Aici trebuie să aduc și un  contra exemplu legat de ajutorul dat de Fundația <<Pacea>> pentru educația a 18 copii care primesc zilnic educație și o masă caldă”, a spus Ovidiu Albert.

Una din  categoriile cele mai discriminate este la Roman etnia romă, iar Asociația ”Romii romașcani” are de ani de zile proiecte de combatere a discriminării, din păcate total ineficiente. Elevii înșiși au venit cu exemple de ceea ce înseamnă discriminarea, fenomen, prezent în întreaga lume, inclusiv în îndepărtata și civilizata Japonie. Unul din cei mai buni elevi ai colegiului, Andreew Okukura Hirooaki, elev al Colegiului Național ”Roman-Vodă”, în clasa a XI-a, cunoscut pentru rezultatele de excepție la olimpiadele de fizică a vorbit despre experiența proprie, în ceea ce privește discriminarea în Țara Soarelui Răsare.

Proiectul va continua și în următorii ani, de așa manieră încâtît elevii să fie educați în spiritul toleranței, al iubirii  față de semenii noștri, indiferent de culoarea pielii sau limba în care vorbesc. Și discriminarea nu poate fi combătută decât prin  conștientizarea răului enorm pe care-l produce într-o societate din ce în ce mai divizată, aflată, permanent sub amenințarea terorismului. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.