După ”decapitarea” city-managerului Ovidiu Bojescu, primarul Lucian Micu face o nouă mutare de personal, oarecum surprinzătoare, aceea de retrogradare a comisarului Daniel Cazacu, din funcția deținută de director executiv al Poliției Locale  în aceea de șef birou. Edilul șef al municipiului a declarat public  că dorește să aducă ”un suflu nou” în Poliția Locală, motiv pentru care a luat o asemenea decizie, fără a-i face reproșuri publice actualului director executiv.

Primarul Lucian Micu nu confirmă aducerea pe post a comisarului Cristian Malei, fost comandant adjunct al Poliției Roman, ci susține că încadrarea noului director executiv se va face în baza unui concurs, la care se va putea înscrie atât Cristian Malei, cât și oricare altă persoană cu pregătire militară.

Încă directorul executiv al Poliției Locale, comisarul Daniel Cazacu  a declarat că, inițial i s-a sugerat să-și dea demisia, lucru pe care acesta l-a refuzat și că ulterior primarul Lucian Micu a apelat la decizia de schimbare a acestuia din funcția de director executiv în aceea de șef birou.

Daniel Cazacu a fost înștiințat în scris despre decizia ca începînd din 1 august să fie  înlocuit din funcție, în conformitate cu prevederile Statutului funcționarului public,urmând a îndeplini funcția de șef birou . Acesta va pierde la salariu jumătate din veniturile actuale, urmând să fiu retribuit undeva la vreo 3.000 lei. La ora aceasta Daniel Cazacu nu este decis dacă va ataca în instanță decizia primarului, în condițiile în care i s-a sugerat că instituției îi va fi mai bine cu un alt director.

Daniel Cazacu este mulțumit de faptul că nu i-au fost aduse reproșuri de ordin profesional și că singurul argument este cel legat de ”suflul nou” de care edilul șef vorbea în declarația sa. Daniel Cazacu nu-și dorește să asocieze decizia primarului cu evenimentele nefericite din viața sa privată, legate de trecerea familiei sale printr-un divorț, pentru că acest act poate interveni în viața oricărei familii în care nu mai există după un anumit număr de ani, înțelegere între soți, dar spune că acest lucru nu poate avea legătură, în nici un caz, cu îndeplinirea obligațiilor de serviciu.  În 2010  Daniel Cazacu și-a dat demisia din funcție, în condițiile  în care Guvernul Boc a dat o ordonanță de Guvern   prin care pensionarii nu puteau cumula și pensia și salariul. Ulterior la rugămintea primarului Leoreanu, Daniel Cazacu a optat pentru funcția de director. Acum însă,  viitorul director va cumula  pensia și salariul.

Directorul executiv al Poliției Locale este ”o legendă vie” a profesionalismului, numele său fiind legat de modul spectaculor de salvare a vieții unor polițiști luați ostateci de către infractori celebri, dar mai ales de episodul confruntărilor cu țiganii de al Orbic. Atunci, în calitatea sa de șef al Serviciilor speciale din cadrul Poliției Neamț, s-a remarcat prin fapte deosebite, deși ulterior a fost târât ani buni prin procese de către Asociația ”Romani Criss”. Declarat în două rânduri ”Polițistul anului”, Daniel Cazacu a acceptat organizarea la Roman a Poliției Locale, după retragerea sa din Ministerul Afacerilor Interne, calitate din care a avut multe merite, inclusiv acelea de a fi destructurat rețeaua de vânzare a etnobotanicelor la Roman.