Dosarul decontărilor ilegale de la CJAS Neamț: Un fost angajat a primit ani grei de închisoare cu executare
Un fost angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamţ a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, după recunoaşterea faptelor, în dosarul decontărilor ilegală a concediilor medicale. Prejudiciul în acest dosar este de peste 5 milioane lei.
Tribunalului Neamț a fost admis, în data de 9 septembrie, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii DIICOT Neamț, iar angajatul CJAS Neamț a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea, în concurs, a infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (501 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (36 de acte materiale), fals intelectual în forma instigării, în formă continuată (133 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (331 de acte materiale).
Prin aceeași hotărâre a Tribunalului Neamț a fost menținut arestul la domiciliu al inculpatului.
Alte 9 persoane, trimise în judecată de procurorii DIICOT
De asemenea, procurorii DIICOT Neamț au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 9 inculpaţi (unul în stare de arest la domiciliu și ceilalți 8 în stare de libertate, parte din aceștia având calitățile de șef serviciu în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a județului Neamț, medic specialist și medic de familie), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și alterarea integrităţii datelor informatice.
În rechizitoriu s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – iunie 2020, pe raza județului Neamț a acționat un grup infracțional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a reprezentanților Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.
Grup infracțional organizat pentru decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale. Cum acționau
Activitatea infracțională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv: pe un prim palier s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăți comerciale; pe un al doilea palier au fost obținute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezintau anumite afecțiuni medicale; pe cel de-al treilea palier, au fost adresate concomitent mai multor Case Judetene de Asigurări de Sănătate cereri pe numele acelorași persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizații de concediu medical.
Ca urmare a documentării activității infracționale a rezultat că toți angajatorii implicați în circuitul infracțional au avut salariați domiciliați în județul Neamț, toate certificatele medicale utilizate au fost emise de către medici din judetul Neamț pentru toți angajații societăților comerciale din cele trei județe.
Certificatele medicale au fost transmise spre decontare și în județul Harghita.
În cadrul societăților folosite în activitatea grupului, toți salariații au intrat în concediu medical în luna imediat următoare angajãrii, iar concediile medicale au fost emise pe un cod de indemnizatie care nu necesită stagiu de cotizare și care au permis plata începând cu luna următoare angajării, în contextul existenței unor costuri relativ mici de impozite și contribuții.
Veniturile aferente acestor salariați au fost stabilite la nivelul maxim (12 salarii minim brute) cu consecința calculării indemnizațiilor la nivelul maxim.
Societățile implicate nu au avut alți salariați în afara celor pentru care a fost solicitată plata indemnizațiilor de concediu medical.
Salariul stabilit pentru angajații care au solicitat acordarea indemnizațiilor era disproporționat raportat la funcția pe care au fost încadrați (sumele fiind, în marea majoritate, peste 15.000-17.000 lei).
În această modalitate, grupul infracțional organizat a adus un prejudiciu Fondului National Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în cuantum de 5.028.271 lei.
Rechizitoriul însoțit de dosarul cauzei a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Neamț.
(sursa: Mediafax)