Dental Alliance
April 18, 2024

După 10 ani de procese în cazul traficanților de copii din Țăndărei, aceșita cer daune de milioane de euro pentru că ”le-a fost lezată reputația”

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Clanurile de la Țăndărei acuzate de trafic de copii și făcute scăpate de Justiția din România după 10 ani de procese cer acum daune morale de câte 550.000 de euro de inculpat, scrie Libertatea. Romii consideră că le-au fost lezate demnitatea și reputația, iar acum cer, de la aceeași justiție care i-a scăpat, despăgubiri din partea statului român.

Dacă vor câștiga procesele intentate, România va trebui să le plătească, în total, 12 milioane de euro celor 21 de reclamanți (unul dintre ei cere 1.000.000 de euro). Plângerile au fost depuse la Tribunalul Ialomița, din Slobozia, iar judecătorii au respins până acum 12 cereri, dar sentințele nu sunt definitive.

În 2010, DIICOT anunţa destructurarea unei rețele de trafic de minori, considerată de Europol ca fiind una dintre cele mai mari din Europa. În decembrie 2019, toţi cei 26 de inculpaţi au fost achitaţi, iar azi, cei mai mulţi dintre ei cer ca statul român să le plătească despăgubiri:  câte 500.000 de euro – daune morale, „pentru privarea nelegală de libertate ca urmare a arestului preventiv”; câte 50.000 de euro – daune materiale reprezentând cheltuielile pe care le-au avut cu procesul ce a durat aproape 10 ani.

Procesul clanurilor de romi de la Țăndărei a făcut vâlvă în Europa. În 2010, o acțiune comună a polițiștilor din Marea Britanie și a procurorilor de la DIICOT ducea la capturarea a 26 de indivizi care, se anunța atunci, puseseră pe picioare o rețea de trafic de minori. Era una dintre cele mai mari afaceri ilegale de acest fel din Europa, spuneau anchetatorii. S-au identificat la acel moment cel puțin 181 de victime, copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani din județele Ialomița, Constanța, Vaslui, Brăila, Brașov și Călărași. DIICOT scria atunci că victimele erau racolate din comunitățile de romi sărace sau dintre copiii cu handicap fizic. Erau apoi trecuți în Marea Britanie, unde erau obligați să cerșească sau să fure. Acuzațiile erau de trafic de minori, spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat și deținerea de arme de foc fără drept.

Avocata care-i reprezintă în instanţă pe cei achitaţi în dosarul de trafic a susținut că „ei și familiile lor au fost urmăriți de ura și comentariile răutăcioase ale cunoscuților din oraș, raportat că toată presa și audiovizualul i-a catalogat pe inculpați ca fiind țiganii traficanți de copii minori”, iar „reputația acestora a fost lezată în societatea civilă din Țăndărei, unde s-au născut și au locuit”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.