April 17, 2021

După gaze, și racordarea la curent electric devine gratuită pentru consumatori

Racordarea la reţeaua de energie electrică este gratuită pentru toţi românii, iar costurile vor fi recuperate prin tarifele de distribuţie, prevede o lege intrată recent în vigoare. Recent, şi racordarea la gaze a fost făcută gratuită.

Operatorii de distribuţie vor fi obligaţi, în cazul clienţilor casnici, să îi racordeze în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Cel mai important lucru, conform Adevarul.ro, este faptul că recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se va realiza într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie. Mai precis, dacă un client nou al unei companii se va racorda gratuit, costul racordării sale va fi suportat ulterior de toţi clienţii acelei companii prin tarifele de distribuţie pe care le vor plăti în facturi.

Parlamentarii au considerat că această prevedere este „firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.

La începutul lunii octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici. Ordinul prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme.

Tariful de distribuţie este o componentă din factura finală la gaze şi este stabilit la intervale regulate de către ANRE. Aşadar, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze. Aşadar, ce se va întâmpla este că atunci când un consumator sau mai mulţi vor cere operatorului să îi extindă reţeaua până la poartă, costul acestei lucrări se va duce în tariful de distribuţie al acelui operator, care se va majora. Cine va plăti acel tarif mai mare? Toţi abonaţii acelui operator.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.