April 14, 2021

Episcopul de Iași, despre regulile care vor fi respectate la celebrările din Săptămâna Sfântă

Episcopul de Iași, PS Iosif Păuleţ, a trimis o scrisoare tuturor preoților care slujesc în parohiile Diecezei ieșene cu instrucțiuni referitoare la celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă. Ceremoniile religioase vor fi organizate cu respectarea unor reguli și vor fi anulate câteva ritualuri.

Episcopul de Iași susține că a dorit să scrie scrisoarea astfel încât sărbătoarea să nu fie lipsită de demnitate, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor. PS Iosif Păuleţ îi anunță pe preoți cum vor fi organizate ceremoniile.

„Celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanţare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măştii de protecţie. În Duminica Floriilor comemorarea intrării Domnului în Ierusalim se va celebra conform ritualului. În funcţie de situaţia fiecărei comunităţi, părinţii parohi vor alege una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman. Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala <Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, începând cu ora 10.30. Vă îndemn pe toţi să participaţi la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoţesc”, scrie în scrisoarea preotului ieșean.

Conducerea bisericii a decis să renunțe la o serie de ceremonii

În Joia Sfântă la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor: „programul de adoraţie euharistică va fi conceput în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22.00. În Vinerea Sfântă celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalţi participanţi la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă”, precizează PS Iosif Păuleţ.

În Noaptea de Paşte credincioşilor catolici le este permisă libera circulaţie până la ora 2.00.

(sursa: Mediafax)

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.