Este permisă circulația cu un cârlig de remorcare montat pe mașini, dacă nu tractăm?
Mulți români se contrazic pe subiectul: am sau nu voie să circul cu un cârlig de remorcare montat pe mașină dacă nu îl folosesc pentru a tracta o remorcă, rulotă sau pentru a transporta biciclete.
În unele țări europene circulația cu un cârlig de remorcare care nu este folosit este interzisă, iar în alte țări acesta trebuie să nu acopere numărul de înmatriculare.
Discuțiile apar din cauza unor tamponări în trafic. Prezența unui cârlig de remorcare pe o mașină poate avaria serios un alt autovehicul care s-ar lovi de acesta.
Adevărul este că în legislația din România nu se menționează că este ilegal să mergi cu un cârlig de remorcare (dispozitive de cuplare) fără să tractezi / transporți ceva.
Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează o remorcă este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul.
Fac exceptie masinile care pe carligul de remorcare au un suport de bicicletă.Cârligul de remorcare nu trebuie omologat la RAR, însă trebuie să fie o piesă deja omologată și să aibă eticheta vizibilă.