Eugen Țapu-Nazare (PNL): Decizii care ușurează procedurile de înființare a ONG-urilor
Un amplu dialog cu societatea civilă s-a concretizat într-un proiect de lege aprobat de Guvern și care urmează să fie discutat în Parlament, referitor la procedurile de înființare a ONG-urilor (asociații și fundații).
O mare majoritate a propunerilor venite din partea ONG-urilor se regăsesc în noul act normativ.
În primul rând digitalizarea care va elimina mare parte din birocrația existentă, prin crearea unui Registru Unic, care va conține informații corecte și actualizate permanent despre toate ONG-urile din România (cca. 138.000). Finanțarea acestui proiect va fi asigurată din PNRR.
Fiind actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului și libertăților cetățenești, cu un rol crucial în funcționarea democrației și a societății românești, regulile de sponsorizare pentru ONG-uri au fost păstrate. Drept urmare, atât companiile cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat.
De asemenea, prin noul act normativ se scurtează timpul de înființare a unei asociații sau fundații la șapte zile, cu posibilitatea încărcării electronice a documentelor necesare.
La propunerea societății civile, s-a luat decizia de eliminare a obligativității numirii unui cenzor/comisii de cenzori. Numai asociațiile al căror activ patrimonial depășește 16.000.000 de lei vor mai avea obligația numirii unei comisii de cenzori.
În ceea ce privește folosirea cuvintelor „național” sau „român”, aceasta este lăsată la aprecierea instanței, fără să mai fie nevoie de acordul Secretariatului General al Guvernului, ca până acum.
Eugen Țapu-Nazare
Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism din Senat