Dental Alliance
April 20, 2024

Exod fără precedent din Regatul Unit. Mai rentează să muncești în Marea Britanie? Reguli pentru sezonieri de la 1 ianuarie

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Sute de mii de persoane au părăsit Marea Britanie din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, informează un studiu publicat vineri.

„Se pare că o mare parte din povara pierderii locurilor de muncă în timpul pandemiei a căzut asupra lucrătorilor nebritanici şi s-a manifestat prin revenirea migraţiei, preferată şomajului”, susţin autorii, care îşi bazează studiul pe date ale pieţei muncii.

Condiții de ședere a cetățenilor din UE în UK post-Brexit

Cetățenii UE care se află legal pe teritoriul britanic de cel puțin cinci ani, primesc rezidență permanentă, ceea ce le permite să locuiască, să muncească și să primească asistență socială.

Cei care stau de mai puțin de cinci ani primesc statut de pre-rezident, care le permite să rămână în Marea Britanie până când trec de pragul celor 5 ani.

Populația Londrei a scăzut cu 700.000

Tendinţa este notabilă în special la Londra, unde un rezident din cinci este născut în străinătate. Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane, în timp ce la scară naţională această cifră ar putea fi de 1.300.000, afirmă autorii studiului.

Dacă cifrele sunt exacte, aceasta ar putea fi cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit studiului.

Nicio dovadă nu sugerează că un număr similar de britanici care trăiesc în afara ţării se întorc în Marea Britanie deși alte studii arată că Migrația nu e unidirecțională în Marea Britanie.

În vreme ce românii și alți europeni privesc Regatul ca pe șansa la o nouă viață și își caută de muncă acolo, o parte a englezilor părăsește meleagurile natale pentru a se stabili în alte state din UE.

Imigrația s-a intensificat după referendumul din iunie 2016, în cadrul căruia s-a votat ieșirea UK din Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Numărul cetățenilor britanici care au ales să părăsească Regatul Unit și să se stabilească în alte state europene a crescut cu 30% după votul pro-Brexit, iar cel mai mare val de imigranți a fost înregistrat în primele trei luni de după referendumul organizat la 23 iunie 2016.

Conform acelorași date, numărul cererilor de naturalizare depuse de imigranții britanici a crescut cu 500% după votul pro-Brexit. Decizia englezilor de a se reloca și de a solicita cetățenia țării de adopție vine ca urmare a faptului că, odată cu Brexitul, își pierd libertatea de a se mișca neîngrădit în UE și de a lucra în oricare din statele Uniunii sau de a-și oferi serviciile în alte țări decât Marea Britanie.

Marea Britanie se va confrunta concomitent, în 2021, cu cele mai mari crize sociale şi economice pe timp de pace din ultimii ani: una anticipată – Brexitul – şi cealaltă, venită pe neaşteptate, provocată de pandemia de coronavirus.

Mișcări de independență în Scoția și un nou statut pentru Irlanda de Nord

Cele două crize combinate ar putea provoca o aşa-numită „furtună perfectă” care să ducă în final la destrămarea Marii Britanii, odată cu creşterea mişcărilor de independenţă din Scoţia şi a noului statut post-Brexit al Irlandei de Nord, care ar putea deveni tot mai apropiată de UE şi tot mai îndepărtată de UK, se arată într-o analiză CNN.

Transferurile de bani spre România au scăzut

Volumele de transferuri de bani cash dinspre Marea Britanie către România, reprezentând în principal remitențele compatrioților care muncesc în Regatul Unit către familiile rămase în țară, au scăzut semnificativ în ultima perioadă, spune șeful unui gigant global al sectorului.

Acesta pune fenomenul pe seama incertitudinilor generate de procesul de ieșire a UK din Uniunea Europeană, care au dus la o oarecare „migrație” a românilor din Insulă.

Mai rentează să lucrezi în Regatul Unit?

În plină pandemie, dezamăgiți de Brexit și de guvernul de la Londra, mulți angajați străini părăsesc sistemul medical din Marea Britanie.

De la 1 ianuarie 2021, cetățenii europeni au nevoie de viză pentru a putea munci în Regatul Unit scrie dw.com.

Lucrătorii sezonieri din România pot lucra anul acesta în Regatul Unit, viza asigurând o ședere de până la șase luni, arată un mesaj al Ambasadei Marii Britanii în țară noastră.

Toate documentele necesare obținerii dreptului de lucru s-au complicat de la 1 ianuarie 2021. Potrivit site-ului Guvernului britanic, cei interesați pot solicită o viza de lucrător sezonier, care acoperă o perioada de șase luni.

Aceștia trebuie să arate că vor fi plătiți și să îndeplinească anumite condiții: să fie majori și să aibă dovadă că se pot întreține financiar pe durata șederii.

Pe platforma online este menționată necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta este un număr de înregistrare, ce oferă acces la informații despre aplicant și tipul de muncă pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.

Viza poate fi solicitată cu cel mult trei luni înainte să lucreze că sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei este de 244 de lire sterline.

Persoanele care au primit acest tip de viza nu pot acceptă un loc de muncă permanent, nu pot avea un al doilea loc de muncă, nementionat în certificatul de sponsorizare, și nu pot aduce membri ai familiei în Marea Britanie, mai precizează siteul guvernamental gov.uk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.