Fără precedent! Loc de joacă împrejmuit cu gard de 2 metri și păzit de un polițist local!
Problema reparării locurilor de joacă pentru copii va intra în atenția municipalității, în această vară, după finalizarea lucrărilor la Artera Ocolitoare. Jurnaliștii i-au atras atenția edilului, că în multe parcuri pentru copii iarba nu e cosită de multișor, că în unele locuri din centru au ”răsărit” cabluri, în altele sunt rupte băncile etc.
Edilul șef a a promis că, în această lună, salariații Serviciului de Lucrări Edilitare se vor ocupa și de spațiile de joacă pentru cei mici. O discuție aparte s-a iscat, însă, pe marginea locului de joacă din strada Smirodava, cel amplasat în fața Aleii Tudor Vladimirescu, pentru care exista un acord, încă de pe timpul când primar era Laurențiu Leoreanu. Decizie luată, e drept, în campanie electorală, când se spun și se promit multe. Primarul Leoreanu și-a dat acordul ca locul de joacă să fie mutat în vecinătatea blocului 6 Smirodava și a blocului 4 Tineretului, fiind planificată mutarea sa în primul semestru al anului 2017, așa cum rezultă dintr-un acord scris remis Asociației 1 Smirodava, încă din 15 noiembrie 2016, în precampania electorală a viitorului deputat Dan Laurențiu Leoreanu. (vezi galeria foto)
Aflat și el în plină precampanie electorală, în calitatea sa de primar interimar, Lucian Micu s-a întâlnit cu proprietarii din Asociația 1 Smirodava, cărora le-a promis că se va proceda la mutarea locului de joacă cu pricina. Între timp, din ce motive anume nu știm, Lucian Micu și-a schimbat opinia, amânând rezolvarea problemei până după campania electorală.
Repus pe tapet subiectul, după alegerea sa ca primar cu drepturi depline, Lucian Micu a anunțat intenția de a lua o serie de decizii nemaiauzite pentru un asemenea spațiu destinat copiilor și asta, după mai multe vizite în teren.
”Ultima decizie pe care am luat-o, referitor la parcul de joacă din strada Smirodava, este aceea de a amenaja un asemenea loc modern, pe locația deja existentă, cea din fața Aleii Tudor Vladimirescu, care este locația cea mai potrivită în acest moment. Vom face, însă, o serie de modificări la acel spațiu de joacă, pentru ca toți locuitorii din zonă să aibă acces. Vom împrejmui acel loc cu un gard înalt de 2 metri.
Vom încuia acest spațiu de joacă și vom preda cheia la Asociația de proprietari, cu obligativitatea respectării orelor de repaos. Ba, mai mult decât atât, vom monitoriza acest spațiu de joacă. Vom monta și acel covor de protecție, ca și în parcul municipal. De asemeni, am găsit acolo și o soluție de a extinde puțin locul de joacă, în sensul de a lărgi puțin spațiul de joacă, pentru că se știe că acolo, din cauza unui capac de canalizare, s-a tăiat din vechiul loc. Vom mai câștiga cam 25 de centimetri pătrați, în condițiile în care îl vom închide perfect”
”Vom lua aceste măsuri pentru a preîntîmpina, pe timpul serii, escaladarea gardului de către persoane rău-intenționate. De altfel avem acolo, în zonă, montată și o cameră de luat vederi și am luat decizia ca, după amiaza, să avem acolo și un polițist local, care să păzească acest loc de joacă.
Este adevărat că acolo există foarte multe reclamații legate de atitudinea anumitor cetățeni, dintr-o altă zonă a municipiului (Aleea Tudor Vladimirescu, locuită cu preponderență de cetățeni de etnie rromă n.r). Practic, aceasta este și nemulțumirea celor din zonă, că nu se pot juca copiii acolo, din cauza anumitor persoane certate cu bunul simț. Nu am nici o problemă. Toți copiii trebuie să se joace, dar trebuie să respecte și pe ceilalți. De aceea, am spus că vom avea toleranță zero față de cei care consumă, în parcurile de joacă, alcool, fumează sau mănâncă semințe”
Cum va arăta în final locul de joacă amintit?
”Va fi împrejmuit cu plasă bordurată, nu vă închipuiți că va fi Auschwitz (lagăr de concentrare nazist, situat în Polonia, unde au fost exterminați mii de evrei în timpul celui de al doilea Război Mondial n.r). Toate aceste măsuri sunt luate tocmai pentru a respecta și pe ceilalți locuitori care trăiesc în zonă. Este vorba de comportamentul antisocial al persoanelor de care vă vorbeam. Tocmai de aceea vom fi nevoiți să să luăm măsurile amintite”
Jurnaliștii au insistat și au primit informații suplimentare legate de motivul pentru care locul de joacă va fi încuiat după ora 21, 30, pe timp de vară. Primarul a spus că parcul va fi încuiat pentru ca, în acest loc să nu mai aibă acces persoanele menționate, moment din care nu va mai fi nevoie nici de prezența polițistului comunitar.
De menționat că, de ani de zile, locul acesta de joacă a fost complet devalizat de romii din Aleea Tudor Valdimirescu și că, în prezent, în acest loc nu mai există decât un tobogan și acela dezmembrat. Restul a fost furat, bucată cu bucată. Edilul șef nu a lămurit nici cine va deschide și nici cine va închide poarta locului de joacă, pentru că la ora aceea nimeni de la asociația de proprietari nu mai are program.
”Mirarea noastră este legată de faptul că și la ultima vizită în teren a domnului primar Lucian Micu, s-au adunat un număr impresionant de mame având copiii de mână (peste 50 n.r), care i-au solicitat domnului primar Lucian Micu să multe acel loc de joacă, în locul stabilit de predecesorul său. Ne-a promis că părculețul va fi construit în locul stabilit, pentru care s-a întocmit și schiță de amplasare. A măsurat cu piciorul și a rămas să se mute locul de joacă în spațiul dintre blocuri.
I-am prezentat atunci 150 de semnături, prin care proprietarii din zonă erau de acord cu noul amplasament al locului de joacă. Am rămas interzis când am aflat din presă că domnul primar s-a răzgândit din nou și vrea să încuie copiii în țarc, ca în lagărele de concentrare. Și apoi cum să se joace un copil cu polițistul la spate?”, a declarat Valentin Trifan, tată a trei copii mici, vicepreședinte al Asociației, inițiatorul întâlnirilor cu primarul.
Acesta nu înlătură nici schimbarea opiniei edilului șef, legată de construcția, în zona vizată a fi ocupată de locul de joacă, a vreunei ”viluțe”, deși legea interzice acest lucru pe spațiul public, precedentul fiind creat de construirea, pe spațiu verde, a vilei din fața blocului 10, pe strada C.A.Rosetti, care a fost înstrăinată imediat după construcție.
Și președintele Asociației de proprietari 1 Smirodava, Constantin Bolohan, a rămas uimit de ”răzgândela” primarului, dar mai ales de măsurile aberante propuse.
”Este o aberație ceea ce propune dumnealui, ca un loc de joacă să fie împrejmuit cu gard de 2 metri și să fie păzit de un polițist. Cât despre ideea ca cineva din asociație să închidă și să deschidă locul de joacă, este și mai absurdă.
În primul rând, noi, asociațiile, nu ne subordonăm Primăriei și nu putem fi obligați să plătim un om, care să aibă grijă de o investiție a Primăriei, realizată pe domeniul public. Ceea ce pot să vă spun, cu certitudine, este faptul că și la ultima întâlnire doar două persoane, în vârstă, s-au opus mutării locului de joacă.
Restul sunt oameni cu scaun la cap, care știu că un copil trebuie să se joace în siguranță și nu bătut și scuipat de etnicii din Alee. Este un drept al copiilor, care nu poate fi încălcat din motive care ne scapă. Dacă se va trece la asemenea măsură, vom strânge semnături, din nou, și vom împiedica refacerea locului de joacă în actualul amplasament”